Jól halad a Wenckheim-kastély felújítása - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
96733534_377400396504209_4832029510138331136_o

Visszanyeri régi pompáját a szabadkígyósi kastély

Historizáló, neoreneszánsz stílusban épült Békés megye egyik kiemelkedő látványossága, a csodaszép Wenckheim-kastély.  A reprezentatív épületet Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina építtették Ybl Miklós tervei alapján. A Wenckheim házaspár kiterjedt társadalmi életéről vált híressé, vendégeik számáról a ránk maradt vendégkönyvük sokezer bejegyzése tanúskodik. A kastély 32 hektáros parkja a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet részeként 1949. óta védett területnek számít. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. koordinációjában megvalósuló Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében  születik újjá a szabadkígyósi Wenckheim-kastély is, amely hamarosan régi pompájában fogadhatja látogatóit. Glázer Tamás, a NÖF Nkft. ügyvezető igazgatója és Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a kastély 2020. 05. 14-én tartott sajtóbejárásán ismertették a fejlesztés előrehaladását a sajtó képviselőivel.

Pincétől a padlásig megszépül a kastély

Glázer Tamás ügyvezető igazgató elmondta, hogy a nagyszabású projekt során megújul a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. Teljes tető és homlokzat felújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg a főépületben, valamint a teljes körű közműfejlesztésre is sor kerül. Restaurálják a szerencsésen megmaradt történeti padló- és falburkolatokat és a falfestéseket. A NÖF ügyvezető igazgatója ismertette továbbá, hogy a tartószerkezet munkálatai, a talajnedv

esség elleni szigetelés, a tetőfelújítás és a közművesítés befejezés közeli állapotban vannak. Az épületgépészeti, épületvillamossági és kertészeti munkák több mint 50%-a elkészült és a restaurátori munkálatok is megkezdődtek.

A 35 tonnás toronysisakot daruval fogják a helyére emelni

Épül a toronysisak SzabadkígyósonGlázer Tamás elmondta továbbá, hogy a kivitelezés során komoly szakmai kihívást jelentett kollégái számára a kastély legmagasabb tornyának károsodása. Emiatt a toronysisakot teljesen el kellett bontani és újjá kell építeni. A toronysisak építése jelenleg a kastély udvarán, a talajszinten zajlik. A rekonstruált, nagyjából 35 tonnát nyomó toronysisakot egy daru segítségével fogják a több mint 30 méter magas torony tetejére visszahelyezni mondta el az ügyvezető igazgató.

Vendégségben Wenckheiméknél

Dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a készülő kiállítási tematikát ismertette részletesen, amely a főúri romantikát és tradíciókat hivatott megeleveníteni. Elmondta, hogy az impozáns épületbe tervezett kiállítás egyrészt a romantikus irodalom, a festészet, a színház és az opera kulissza jellegű világaiból kapott inspirációt. A miniszteri biztos kiemelte azonban, hogy a kiállítási tematika a „Vendégségben Wenckheiméknél” hívószó köré épül, ami a Wenckheim család híresen aktív társadalmi életére és vendégszeretetére fókuszál. Az élményalapú bemutatás célja olyan érzést kelteni a látogatóban, mintha maga is az arisztokrata család vendégeként érkezne a kastélyba. A megszépült épületbe ellátogatók beléphetnek az előkelő család vendégeinek sorába. Az interaktív tárlat személyes hangon megszólaló szereplői a kastély legendáit és az itt lakók szokásait elevenítik fel, így a főúri tradíciókkal is megismerkedhetnek a kastélyba látogatók.

Interaktív eszközökkel lesz teljes az élmény

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújuló épületekben a hagyományos bemutatást szolgáló eszközök mellett interaktív élményelemeket próbálhat ki a vendég: könyvajánló installációt a könyvtárban, festőállvány installációt, személyzeti hívócsengő-rendszert, divatinstallációt, vagy az úgynevezett VR szemüveget. A kastély felfedezéséhez pedig a hagyományos idegenvezetésen túl lehetőség nyílik majd a többnyelvű, táblagépes, Visual Guide rendszer használatára.

Az épület a felújítása ideje alatt zárva tart, de a kastély 32 hektáros parkja a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet részeként látogatható!

folyik a munka szabadkígyóson