Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Élettel töltik meg a fertődi Esterházy-kastélyt

2023.08.08.

A fertődi kastély kulturális értékteremtő képességében, fenntartható hasznosíthatóságában bízik Oláh Zsanett, az Eszterháza-központ júniusban kinevezett ügyvezetője. Vezetőként célja továbbfejleszteni páratlan nemzeti kincsünket eddig szerzett tapasztalataira és elkötelezett kollégáira támaszkodva.

 

A fiatalok legyenek rá büszkék

 

Nyolcéves korában, a délszláv háború elől költöztek Magyarországra a Zentához közeli Adáról. – Számomra akkor véget ért a gondtalan gyermekkor, vélhetően ezért van a mai napig szoros kötődésem a határon túli ügyek iránt. Örömmel vállaltam, amikor az ottani nemzeti örökségünk megmentésére kaptam megbízást. Erdélyben, a Vajdaságban és Horvátországban igyekeztünk a magyar történelemhez szorosan köthető műemlékeket kezelni – tette hozzá.

 

A kislányát egyedül nevelő fiatal szakembert tavaly év végén kérte fel Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy csatlakozzon a csapatához. – Azt a feladatot kaptam, hogy a NÖF élén elkezdjem egy új szemléletű módszertan kialakítását. Az elmúlt tizenkét évben jelentős forrás jutott a műemlékek felújítására, fejlesztésére. Jelenleg ezek a lehetőségek jóval korlátozottabbak, ezért most az a feladatunk, hogy a megújult történelmi épületeknek, kerteknek megtaláljuk a fenntartható hasznosítási modelljét. Olyan életet szeretnénk vinni ezekbe az épületekbe, amely méltóképpen mutatja be a következő generációnak az itt élt történelmi családok mindennapjait. Célunk, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltsük az épített örökségek iránt, és legyenek rá büszkék – beszélt a terveiről az új ügyvezető.

 

A cikk még nem ért véget!

 

A teljes cikket kisalföld.hu weboldalon olvashatják!