A hónap kastélya: Nádasdladány, Nádasdy-kastély - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
Nádasdy-kastély
A hónap kastélya: Nádasdladány, Nádasdy-kastély

Egy mesébe illő házasság emlékét őrzi az örök szerelem és hűség kastélya a nádasdladányi, Nádasdy-kastély.
Gróf Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona grófnő a korra nem jellemző módon szerelemi házasságot kötött, a historizáló, Tudor-stílusú romantikus kastélyt is közösen álmodták meg. A család és otthonuk története szinonimaként kötődik össze a múlhatatlan szerelem fogalmával.
A grófnő korai, tragikus halálával a történet szomorú fordulatot vett, Ilona már nem láthatta az elkészült a kastélyt. A gróf soha nem nősült újra és ugyanúgy rendezte be az épület termeit, ahogyan azt feleségével közösen megtervezték. Nem múló szerelmének bizonyítéka a pápai engedéllyel megvalósult nádasdladányi templom oltárképe, mely a grófnő arcvonásait tükrözi.

Gróf Nádasdy Ferenc és felesége gróf Zichy Ilona, a Nádasdy-kastély megálmodói láthatók

A kastély ura élete hátralévő részét gyermekei nevelésének és a közjónak szentelte.
Az épület terveit Linzbauer István főépítész kezdte megvalósítani, halálát követően a nagyszabású építkezést Hauszmann Alajos fejezte be.
A második világháború után a kastély állapota folyamatosan romlott, majd 1993-tól végre megkezdődött a felújítása. Igazi fényét az elmúlt három évben zajló munkálatok során nyerte vissza.
A felújítás során helyreállításra és bemutatásra kerültek az eddig nem látogatható, a családi élet színtereit jelentő helyiségek: a grófi lakosztály, a gyermekek és a nevelőnőjük szobája, valamint az utolsó Nádasdy grófnak emléket állító dolgozószoba. Itt tekinthető meg az eredeti bútorzatból megmaradt intarziás ruhásszekrény, Nádasdy Ferenc grafikái és egy 3D litofánia makett. Lehetőség van kipróbálni a korabeli játékok másolatait a gyermekszobában és a házi telefont is, amely a nevelőnői és a grófi szoba között működött. A kastély különleges termeit járva az ősök csarnokában egész alakos portrék sora mutatja be a Nádasdy família kiemelkedő tagjait, az impozáns faburkolatú könyvtárban korabeli köteteket lapozhatnak az érdeklődők.
A grófi család otthonát körülvevő történeti angolparkot különleges növényvilága, megújult tava, vízesése és víztornya teszi igazi látványossággá a nagyközönség számára. A helyreállított télikert hangulatos terében elfogyaszthatjuk a kávézó által kínált italokat, süteményeket.
A mesebeli kastély népszerű a szerelmesek körében, számtalan esküvőnek és lánykérésnek adott helyet.
Ez a különleges helyszín a világ neves filmrendezőit is hazánkba csábítja, itt forgatták többek közt az Underworld, a Borgiák és a Drakula sorozat egyes jeleneteit is.
A 2021 augusztusában átadott, felújított Nádasdy-kastély 2022-ben Építőipari Nívódíjban részesült, Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában ért el első helyezést.

Nádasdladány - Nádasdy-kastély Fotó: Bata Tamás

Nádasdladány – Nádasdy-kastély, Ősök csarnoka Fotó:Bata Tamás