Grófnői fürdőkád a Wenckheim-kastélyban - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
wreckheimkastely2

Rekonstruálták a szabadkígyósi Wenckheim-kastély grófnői fürdőkádját

szabadkígyós_Wenckheim_kastély

A legenda szerint az építtető Wenckheim Krisztina kívánsága az volt, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. A számok alapján akarata hajszálpontosan nem teljesedett be, de az 1879-re elkészült épület az ország egyik legpompásabb főúri kastélyaként tartják számon.
Az épületben a korszak legmodernebb technológiáit igyekeztek felhasználni. Az alsóbb szintek belső helyiségeit világítóudvarokkal látták el a természetes fény érdekében. A fűtést részben melegbefúvásos légfűtéses rendszerrel oldották meg. A konyha mögött biogázt állítottak elő a világítás működtetéséhez. Az alagsorban pedig egy gőzgép pumpálta fel a vizet a legmagasabb toronyba, ami vascsöveken folyt tovább a helyiségekbe.
Fürdőkádat tártak fel a felújítás során
Szabadkígyós_grófnő_kádEzek után talán nem meglepő, hogy az épületben egy fürdőkád is rejtőzött. A csempe és a pinceboltozat vizsgálatából egyértelműen megállapították a szakemberek, hogy a fürdőmedence kialakítása utólagos, vagyis építészeti részleteket kellett módosítani a megépítéséhez. Ahhoz, hogy ezt a mélyedést, vagy ennél nagyobbat létre lehessen hozni, el kellett bontani a pinceboltozat egy szakaszát és meg kellett erősíteni a födémet.
A csempe anyaga, mérete és díszítésmódja alapján a 20. század elején építették át a helyiséget. A csempék hátlapján, így a fennmaradt lenyomatokban sincs márkajel, amely alapul szolgálhatna a készítés korának meghatározásához, a fürdő kialakításának pontos datálásához.
Megvizsgálták a hálófülke avagy az alkóv oldalfalát is, ahol a meglévő vastag, cementes réteg alatt foltokban korábbi vakolat maradványt találtak. Az előkerült maradványok, illetve azok elhelyezkedése, szélei alapján a helyiség vélhetőleg mintegy 120 cm magasságig lehetett csempézett.
A bézs, barna és okker rétegek voltak azonosíthatók, amely színek illenek a medencében lévő díszburkolat színvilágához.
Méltán érdekes színfoltja lesz a Nemzeti Kastélyprogramban megújuló szabadkígyósi Wenckheim-kastély kiállításának az a fürdőkád, amiben egykor grófi méltóságok tisztálkodtak.