Forster Gyula díjat kapott Dr. Bozóki Lajos - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
Forster_Gyula_díj_2021

Forster Gyula díjat kapott művészettörténész-kutató kollégánk, Dr. Bozóki Lajos

A műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként A NÖF Nkft. művészettörténész-kutatója, dr. Bozóki Lajos Forster Gyula díjat kapott.

Művészettörténész, műemléki szakértő, a hazai műemléki kutatás kiváló szakembere. 1993-ban kezdte műemlékvédelmi pályáját az Országos Műemlékvédelmi Hivatalban. Ettől kezdve folyamatosan a műemlékvédelem állami hivatalaiban és annak utód szervezeteiben dolgozik.
dr. Bozóki Lajos, jelenleg a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. művészettörténész-kutatója.

Várak, kastélyok, templomok kutatója

Szakmai érdeklődésének fókuszában a középkor és ezen belül a várak építészete áll. Visegrád mellett kutatta az egri várat, az egervári és a letenyei kastélyt, az egri érseki palotát, valamint olyan jelentős középkori emlékeinket, mint a zsámbéki premontrei romtemplomot vagy a bélapátfalvai ciszterci apátsági templomot.

Hazai és külföldi projektek

Több tudományos kutatási projektben vett részt, így a magyarországi kőfaragvány töredékeket katalogizáló Lapidarium Hungaricum programban, vagy például a 2000–2004 között a franciaországi Senlis, Saint Frambourg templomának régészeti feltárásában, falkutatásában és tudományos feldolgozásában. A Nemzeti Hauszmann Program keretében a budai királyi palotában a Szent István terem rekonstrukciójához kapcsolódóan végzett épületkutatást.

Kutatási eredményeit, a középkori kőfaragványok feldolgozása során szerzett tapasztalatait, a középkori épületek kutatásához, feldolgozásához kapcsolódó megfigyeléseit, a kutatás módszertanát rendszeres publikációkban ismerteti.

Szakmai elismeréshez ez úton is gratulálunk, munkájához további sikereket kívánunk!