ICOMOS-díjat kapott a NÖF NKft. koordinációjában megújuló Sándor–Metternich-kastély és a szögligeti Szádvár felújítása - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
ICOMOS-Díj
A Műemléki Világnap alkalmából (április 18-án) a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében helyreállított bajnai Sándor–Metternich-kastély és a szögligeti Szádvár szakszerű műemléki megóvása ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának ICOMOS-díját nyerte el.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb létszámú tagszervezete, tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Építészek, régészek, művészettörténészek, kertépítészek, restaurátorok, történészek, vegyészek, geológusok, statikusok és a műemlékvédelemhez kapcsolódó további szakágak képviselői vesznek részt munkájában. A szervezet minden évben a legkiemelkedőbb műemléki felújításokat ICOMOS-díjjal ismeri el. Az idei győzteseket a Műemléki Világnap alkalmából (2021. 04. 18-án) online formában jelentették be. A közvetítésen köszöntőt mondott Füleky Zsolt építészeti-, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár és beszédet mondott Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. Idén a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában megvalósuló két helyszín is elismerésben részesült.

 

Megújult a Sándor–Metternich-kastély Bajnán

ICOMOS-díjjal tüntették ki a 2018 és 2020 között megújult klasszicista Sándor–Metternich-kastély felújítását. A kastély rehabilitációja a NÖF NKft. megbízásából Erő Zoltán és Szilágyi Klára tervezőkkel a PALATIUM Stúdió irodája végezte, a Nemzeti Kastélyprogram keretein belül.  A rekonstrukció egyik legizgalmasabb része a Raffaello-terem festett mennyezetének megmentése volt. Illés János és Szentesi Róza restaurátorok a 61 négyzetméternyi falképet összesen 124 darabban, az ábrázolások körvonalai mentén szétvágva választották le a freskót a mennyezetről 1974-ben. A több nemzedéken keresztül szelvényekre vágva őrzött falfestmény visszahelyezését a család újabb restaurátor generációja végezte el. Ezáltal egy hazánkban szinte páratlan klasszicista enteriőr rekonstrukció történt meg a bajnai kastélyban.

 

 

Biztonságos látogatói útvonal Szádvár romjain

Díjat kapott továbbá a szögligeti Szádvár fejlesztése. A munka a NÖF NKft. megbízásából, a Nemzeti Várprogram keretében azokon a várfalszakaszokon történt meg, amelyeket régészeti eszközökkel korábban már feltártak. A terveket a KÖZTI tervezője, Kelemen Bálint és a NÖF NKft. Műemlékfejlesztési Főosztály Tervezési Osztály tájépítész tervezői, Németh Zita és Klagyivik Mária készítették. A tervezők a Szádvárért Baráti Körrel összefogásban egyaránt kiemelt figyelmet fordítottak a várfalak konzerválására a környezet kialakítására és a kivitelezés minőségére. A korábban felhalmozott, az építményhez nem köthető kihullott falazó köveket építették be a várfalakba. A szakemberek törekedtek arra, hogy az új falkoronák ne változtassák meg túlzottan az eredeti romkontúrt, így megőrizve a természetes romkép látványát.

A NÖF NKft. szakemberi további projektekben is kiemelkedőt alkottak

Elismerésben részesült a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus templom felújítása, amelynek terveit Wittinger Zoltán építész, a NÖF NKft. Tervezési Osztályának vezetője készítette; ezzel a hatvani Grassalkovich-kastélyt követően, már második munkáját ismerték el ICOMOS-díjjal.

A NÖF NKft. már márciusban is rangos elismeréssel büszkélkedhetett, hiszen a műemlékvédelem területén öt évtizede végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, kutatói és oktatói munkájáért, valamint a legjelentősebb hazai középkori épületeink kutatásában végzett kiemelkedő eredményeiért dr. Bozóki Lajos a szervezet művészettörténész-kutatója kapta meg a Forster Gyula-díjat.

 

Szádvár romjai bejárhatók, Bajnán a kiállítások berendezése van hátra

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. ügyvezető igazgatója büszkeségét fejezte ki a Nemzeti Kastélyprogramban és a Nemzeti Várprogramban megújuló műemlékek ICOMOS-díjjal kitüntet felújításai kapcsán. Kiemelte, hogy a szervezet azért is érhet el ilyen magas szintű eredményeket, mivel olyan szakemberek dolgoznak a projekteken, mint a díjazott dr. Bozóki Lajos, Németh Zita, Klagyivik Mária vagy Wittinger Zoltán.

 

Az ügyvezető igazgató köszönetét és elismerését fejezte ki a kitüntetett, illetve valamennyi, a projektekben részt vevő munkatársa színvonalas munkájáért.

„A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram fejlesztési területein tovább folynak a nagyszabású értékmentő és értékteremtő munkálatok a NÖF NKft. koordinációjában. Az egyedülálló természeti helyszínen álló szögligeti Szádvár várromja már látogatható és várja a kirándulókat.

A régi szépségét visszanyerő bajnai Sándor–Metternich-kastély pedig a kiállítások berendezését követően – a tervek szerint 2022 elején – nyitja meg kapuit.” – mondta el Glázer Tamás ügyvezető igazgató.