Wenckheim József Antal volt Jókai magyar nábobja? - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Bepillantás a színfalak mögé – Érdekes történetek

Wenckheim József Antal volt Jókai magyar nábobja?

Ki ne ismerné Jókai regényét vagy annak filmes adaptációját az Egy magyar nábobot, amelyben az idős Kárpáthy János feleségül veszi a fiatal polgárlányt, Mayer Fannit?

Sokan a címben említett grófot tartják a regény különc nábobjának. A regény cselekménye fikció, néhány elem azonban megfeleltethető a valóságnak. Ilyen az idős nábob alakja, aki egy fiatal polgárlányt vesz feleségül, az örökség körüli vita, a koporsóküldés, vagy a gróf és Fanni közös gyermeke.

Ki volt Wenckheim József Antal, aki megihlette az egyik legismertebb írónkat?

Gróf Wenckheim József Antal

A gróf 1780-ban született. Kígyóspusztai uradalmában magas szinten foglalkozott a növénytermesztéssel és az állattenyésztéssel. Sokat adakozott, jelentős összegekkel támogatta a jótékonysági intézményeket.

Híres volt vendégszeretetéről, az asztalánál rendszeresen elhelyeztek üres terítéket az átutazó és betévedő vendégek számára. Különlegesnek számítottak hétköznapi ebédei, amikor az asztalánál udvari alkalmazottai is helyet kaptak.
1847. november 25-én házasságra lépett harmadik feleségével, a polgári származású Scherz Krisztinával, kulcsárnőjének lányával. A gróf ekkor 67, Krisztina pedig 22 éves volt.

A házasságkötéshez fűződik egy történet, amely szerint a frigynek a gerlai kastélyban lakó Wenckheim Károly (a gróf testvére) örült a legkevésbé, ugyanis ő örökölte volna a vagyont, ha József Antal örökös nélkül hal meg. Dühében ezért egy fekete koporsót küldött az esküvőre, azzal az üzenettel, hogy „Neked nem asszony, hanem ez kell”, sőt az a hír is járta, hogy egy egész halottas hintó gördült be Ókígyósra.

Wenckheim József Antalnak 1849-ben lánya született, Wenckheim Krisztina, akit később az ország leggazdagabb árvájának is neveztek, ugyanis Wenckheim Károly helyett ő örökölte a hatalmas vagyont.

Forrás: – a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram munkatársai