A fűszerkömény és a majki remeteség - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
majk_remeteseg_cellak_torony

Bepillantás a színfalak mögé – Érdekes történetek

A fűszerkömény és a majki remeteség.

A téli időszakhoz közeledve egyre inkább előtérbe kerülnek az emésztést segítő fűszernövények, mint például a fűszerkömény. A 18. századi majki kamalduli remeték vajon hogyan használták fel ezt a mai napig kedvelt fűszert?

    

A remeteség fennmaradt kiadásait áttekintve, találunk pár érdekes adatot fűszer- és gyógynövényekre vonatkozóan. Habár mindegyik cellaházhoz saját kis növényes kert tartozott, előfordult, hogy a helyben megtermeszthető növények közül is vásároltak a remeteségbe.

A Magyarország területén szokványos, közönséges fűszernövényt, a köményt többször megtaláljuk a kiadások jegyzékében. Évszaktól, hónaptól függetlenül gyakorta vásároltak belőle, ezzel is kiemelve szerepét.

A majki remeték cellaházukban kapták meg a szakács testvér által készített ételeket. A köménnyel – Magyarország egész területén – előszeretettel fűszerezték a különböző étkeket, mint a főtt húsokat, amelyeket azonban a kamalduli remeték szigorú böjtjük miatt nem fogyaszthattak, de a ház népe és a betegségben szenvedő szerzetesek ehettek belőle.

Emellett böjtös ételeket is, halakat, sajtokat ízesítettek vele, és kenyérbe, palacsintába, illetve ostyába is belesütötték. Miért volt ilyen népszerű a kömény? Jót tett az emésztésnek, alkalmazták hasfájásra, puffadásra; megtörve és felmelegítve a frissen kialakult véraláfutást is kezelték vele.

Forrás: – a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram munkatársai