Újabb látványos lépéssel haladt előre a füzérradványi Károlyi-kastély felújítása - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
_20191009-_cimer_DSC0096

Visszakerült a károlyi címer a füzérradványi Károlyi-kastély homlokzatára

Megható pillanatra került sor a füzérradványi kastély felújításának keretében. A kivitelező visszahelyezte a park felőli, keleti homlokzat oromzatára a fémrestaurátor által megújított, horganyból készült Károlyi címert. A koronás címer ismét méltó helyén díszeleg.

Az embermagasságú, több mint 110 kg-os címer rögzítéséhez, valamint a külön elemként elkészült korona beemeléséhez több munkatárs összehangolt munkájára volt szükség.

A címereket a 18. századig általában a pajzson viselték a háborúkban, színes szimbolikájú jelvényként. A nemeseknek adományozott címeren szerepelt egy rangjelölő korona, melyet a család örökletesen saját azonosítására használhatott később kastélyain és várain. Károlyi Sándor 1712-ben kapott grófi címert, melyet 11 ágú korona díszít.

A kastélyparkban sétálva, a címerre feltekintve látható a karvaly és a saját farkába harapó sárkány motívuma, mely az örökkévalóságot, az örökös körforgást jelképezi.

A kastély gyönyörű angolparkja a felújítás ideje alatt is díjmentesen látogatható a hét minden napján.