Bepillantás a színfalak mögé – Érdekes történetek. A nagyvázsonyi Fekete Özvegy. - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
kinizsi-vár-rekonstrukció

A nagyvázsonyi Fekete Özvegy története

Kevés ember van, aki ne hallott volna már Kinizsi Pálról, Mátyás király verhetetlen hadvezéréről, ám nejéről, Magyar Benignáról már kevésbé szól a fáma.

Magyar Benigna Hunyadi Mátyás kiváló hadvezérének, Magyar Balázsnak volt a lánya, aki igen fiatalon hozzáment Kinizsihez. Apja 1490-es, majd férje 1494-es halálát követően hatalmas birtoktestek szálltak a fiatal özvegyre.

Kinizsi után még kétszer házasodott meg, második férje Horváth Márk lett, majd az ő halála után az immár kétszeresen özvegy fiatalasszony a kalandor Kereki Gergelyhez ment nőül. Azonban harmadik házassága sem volt hosszú életű, mivel a férje – akit nagy valószínűség szerint nem a szerelem, hanem a hatalmas vagyon ígérete vonzott – csalfa életet élt.

Amint Benigna meggyőződött a házasságtörésről, férje eltüntetése mellett döntött. Két történet maradt fent, amely férje meggyilkolásáról szól. Az egyik alapján Benigna bérgyilkost fogadott fel, a másik történet szerint pedig kidobatta Kereki Gergelyt a nagyvázsonyi vár tornyából.

Bárhogy történt, a korban sem volt elfogadott a házastársak ilyenfajta félreállítása, így az özvegyet fej- és jószágvesztésre ítélték. A középkori gyakorlat alapján Magyar Benigna joggal félhetett attól, hogy birtokait, vagyonát elkobozzák tőle, és a gyilkosságért életével fizet. A büntetést azonban II. Lajos király Magyar Balázs és Kinizsi Pál érdemeire való tekintettel elengedte.

Forrás: – a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram munkatársai