Fejér megye 7 csodája között a dégi kastélypark - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
dégi kastélypark
A Fejér Megyei Hírlap 2019. nyarán „A megye 7 csodája” címmel játékot hirdetett.  Először megyei természeti csodákat jelölhettek az olvasók, majd a legalább húsz legtöbb jelölést gyűjtő természeti értékre szavazhattak. Jelölni és szavazni a Fejér Megyei Hírlapban és a feol.hu-n lehetett.
Így került a megye hét csodája közé a dégi Festetics-kastély megszépült parkja is. Hazánk egyik legkorábbi klasszicista kastélyát Pollack Mihály tervezte, az épülethez tartozó lenyűgöző szépségű park Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Három vízfolyás felduzzasztásával mintegy 2km hosszúságban úgynevezett szerpentin-tavat alakítottak ki a kastély parkjában. A tórendszer központi elhelyezkedésű szigetén áll a kastélykert egyik jellegzetessége, az apró, vöröstéglás Hollandi-ház.
dégi kastélypark.

Dég, Megye 7 csodája, plakett átadása. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fejér megye 7 csodájának mindegyike elismerésben részesült, Dégen 2019. november 7-én a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Töklincz Piroska vette át a plakettet ünnepélyes keretek között. A kastély épülete jelenleg felújítás alatt áll, a meseszép park azonban egész évben látogatható. Az olvasók által csodának minősített különleges kastélykertet minden évszakban érdemes felkeresni.