Látogatható az Ördöglovas bajnai kastélya! - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Megnyitotta kapuit a bajnai kastély!

2021. december 10-én ünnepélyes keretek között adták át a Nemzeti Kastélyprogramban megújult bajnai Sándor-Metternich-kastélyt. A gyönyörűen felújított, korhűen berendezett és új funkciókkal gazdagodott klasszicista műemléképület hosszú éves munkálatokat követően ma már nyitva áll a látogatók előtt!

Interaktív kiállítás

A kastély főépületében kapott helyet a mozgalmas életű „Ördöglovast”, azaz az építtetőt gróf Sándor Móricot és lányát, a divatdiktátor Sándor Paulina grófnőt bemutató kiállítás. A modern, élményközpontú tárlat e két színes egyéniség életpályájával ismertet meg történetmesélés, és interaktív, szimulációs eszközök segítségével. Visual guide-on és 3D-s és kiterjesztett valóságon alapuló rekonstrukciók segítségével, élményszerűen került megjelenítésre az épület története, valamint a korabeli lovas sport, a vadászat és divatvilág is. A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa. Látványos kiállítási elem továbbá az épület háborút követő korszakának bemutatása is.

Megmenekült a díszterem mennyezeti festménye

Raffaello-terem

A főépület építési munkái során megújultak a nyílászárók, helyreállították a belső tereket, padlózatokat, de a gépészeti és elektromos rendszereket is megújították. Mindemellett a hazánkban és Európában is különleges barokk-klasszicista falfestések és mennyezetfreskók egyes részeken restaurálásra és bemutatásra kerültek. A fejlesztés egyik érdekessége, hogy visszahelyezésre került az emeleti Raffaello-terem páratlan szépségű, Sanquirico- tervezte mennyezeti falképegyüttese. A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá és került vissza eredeti helyére.

Az értékes falfestmény megmentésének részleteit ide kattintva nézheti meg! 

A kastély földszintjén látogathatóvá vált a felújított kápolna. Egy barokk falképrészletekben gazdag teremben pedig a kávézó és az ajándékbolt kapott helyet. A mellékszárnyban vizesblokkokat és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély és parkja – Budapest közelségének köszönhetően – kiváló rendezvényhelyszínként is funkcionál. A kastélypark megújítása a történeti elemek megőrzésének a céljával természetvédelmi szempontok alapján történt. A park az egykori tájképi kert hangulatát idézi, amelyet gyalogosan járhatnak be a látogatók:  játszótér, landart alkotások, fotópontok és pihenőhelyek kínálnak kikapcsolódást minden korosztály számára.

ICOMOS-díjas felújítás

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának célja, hogy előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását, méltó, fenntartható használatát. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben ICOMOS-díjjal ismeri el a magas színvonalú műemléki felújításokat. A „kiemelkedő és példamutató módon megvalósított, szakszerű és gondos felújításnak, képzőművészeti értékei restaurálásának, az épülethez illő közösségi hasznosításánakelismerésére 2021-ben a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítása ICOMOS-díjat kapott.

A kastély ünnepélyes megnyitóján részt vett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Pallagi Tibor, Bajna polgármestere, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Látogató információk: bajnaikastely.hu