Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Sándor-Metternich-kastély

Bajna

A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt. A megszépült főépület új, élményalapú, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A bajnai kastély felújított termeiben beleshetünk Paulina elegáns ruhatárába is.

 

A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Érdemes megcsodálni ezt a remekművet, amely napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta.

 

Helyszínleírás

A bajnai birtokra – a Gerecse vidék keleti részén – 1720 táján épült vadászkastélyt a 19. századi átépítés és bővítés keretében Hild József építész tervezte át, aki egy klasszicista stílusú, főszárnyán téglalap alaprajzú, egyemeletes, mellékszárnyain földszintes épületet tervezett. Az Ördöglovas kastélyának is nevezik, gróf Sándor Móric nyomán. „Ez nem ember, ez egy ördög” – mondták róla Angliában. Hajmeresztő lovasbravúrjaitól hangos volt Budapest és Bécs. Több világcsúcsot is felállított akadályugrásban. A saját kastélya erkélyéről is leugratott és a legendák szerint a kastélyban is gyakran lovon járt.

 

Rendezvény helyszínfoglalás

rendezveny@nofnkft.hu

 

Nyitvatartás

TÉLI NYITVATARTÁS

November 1. – Március 31.
Keddtől vasárnapig 10-17 óráig
Hétfőn zárva

 

NYÁRI NYITVATARTÁS

Április 1. – Október 31.
Keddtől vasárnapig 10-18 óráig
Hétfőn zárva

 

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

 

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

Komárom-Esztergom megyében, Bajna település legmagasabb pontján áll Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélyegyüttese, az Ördöglovas kastély, azaz a Sándor–Metternich-kastély.

Bajna Budapesttől észak-nyugatra, 46 km-re fekszik, az Esztergomot Tatabányával összekötő főút mellett. (Esztergom 21 km-re, Tatabánya 25 km-re fekszik.)

M1-es autópályáról a zsámbéki lehajtótól Zsámbékon és Szomoron keresztül, illetve Budakeszi-Páty-Zsámbék-Szomor irányból.

Kapcsolat

Cím: 2525 Bajna, Rákóczi Ferenc utca 1.

E-mail: bajnaikastely@nofnkft.hu

Telefon: +36 30 0957 068

 

Bővebb információért kérjük látogassa meg a kastély weboldalát:

JEGyárak

Teljes árú kombinált jegy kastély és pincekonyha belépő: 4 000 Ft

 

Kedvezményes kombinált jegy kastély és pincekonyha belépő: 2 000 Ft

 • 6-26 év közötti fiatal
 • 62. életévét betöltött látogató
 • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

Helyi lakosoknak: 1 000 Ft

 • lakcímkártya szükséges

Visual guide eszköz bérlése: 1 000 Ft/db

 

Tárlatvezetés: 1 000 Ft/fő

 

Csoportos tárlatvezetés magyarul: 10 000 Ft

 • bejelentett csoportok részére, 15 fő fölött 

Csoportos tárlatvezetés angolul: 15 000 Ft

 • bejelentett csoportok részére, 15 fő fölött 

Parkjegy: 1 000 Ft/fő

 

Rendezvények alkalmával a feltüntetett jegyárak módosításának jogát fenntartjuk.

 

DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK

 • 6 év alatti gyermek
 • 70. életévét betöltött látogató
 • Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője
 • Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató
 • Közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal
 • Minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni!

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az eddig ingyenes belépést biztosító újságírói igazolvány elfogadása megszűnt. A létesítménybe ingyenesen kizárólag az az újságíró léphet be, aki előzetesen bejelentkezett és engedélyt kapott interjú vagy forgatás készítésére.

 

A hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben:

194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

 

A kedvezményeket az EGT tagországok állampolgárai vehetik igénybe.

 

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

KAJLA KEDVEZMÉNY

 

Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled! Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!

KIállítás

A Bajna központjában álló kastély hosszú évtizedek óta méltatlan állapotban, lepusztulva várta az újjászületést. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében már több csodásan felújított kastélyt is láthatunk, de a bajnai épület átváltozása rendkívüli: szinte a romjaiból kellett újjávarázsolni az Ördöglovas egykori kastélyát. Több évtizednyi elhanyagoltság, majd egy díjnyertes felújítás után 2021-ben végre kívül-belül újjászületve, a hazai klasszicista építészet kiemelkedő alkotásához méltó külsővel várja látogatóit a bajnai kastély.

 

A KASTÉLY FÖLDSZINTJÉN AZ ÉPÜLET MÚLTJA ELEVENEDIK MEGAZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNET MELLETT A PUSZTULÁS IDŐSZAKA IS BEMUTATÁSRA KERÜL.

 

A földszinten a kastély feltárt barokk falfestményei, valamint a kastélykápolnának és a bajnai plébániának Mária Terézia királynő lánya, valamint a kastély úrnői által adományozott – iparművészeti jelentőségű – miseruhák képezik a legfontosabb látványosságot. Archív fényképek, tervek, festmények és interjúk segítségével bemutatjuk az épület történetét, valamint a kialakításában részt vevő jelentős művészeket. A kastély fénykora mellett megjelenik a pusztulás kora, a II. világháborút követő korszak, valamint bemutatásra kerülnek a kastélyhoz kapcsolódó, majd’ harminc éve zajló régészeti és művészettörténeti kutatások és ezek eredményei (fényképeken, filmrészleteken és tárgyleletekben). A kastély történetét animációs filmek is bemutatják érthető és szórakoztató formában.

 

A KASTÉLY EMELETÉN BERENDEZETT KIÁLLÍTÁSBAN SÁNDOR MÓRICOT ÉS LÁNYÁT, METTERNICH-SÁNDOR PAULINÁT ISMERHETI MEG TÖBB ASPEKTUSBÓL A LÁTOGATÓ.

 

Az egykori főnemesi rezidenciában berendezett, „Az Ördöglovas kastélya” című állandó kiállítás két olyan különleges személyiséget mutat be, akik vitán felül korunkban is megérdemlik a reflektorfényt – hiszen a 19. századi Európa hírességei voltak. Sándor Móric, a hajmeresztő lovasbravúrjairól elhíresült gróf volt a kastély leghíresebb tulajdonosa, és ő alakíttatta át az egykori barokk épületet a ma is látható klasszicista stílusú műremekké. Ebben két mesteri partner volt segítségére: Hild József az épület külső átalakítását tervezte meg, a klasszicista dísztermeket pedig Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője alakította ki. Az előbbi keze nyoma már messziről szembetűnik a festői környezetben elhelyezkedő épületen, míg az olasz művész munkáját a restaurált és újra berendezett Raffaello- és az Etruszk-teremben csodálhatjuk meg.

 

Történet

A bajnai Sándor-Metternich-kastély mai formájában egy klasszicista épület képét mutatja, ám a kutatások során bizonyossá vált, hogy több építési periódusa volt. A mai épület helyén már a 15. század végén, a 16. század elején egy nemesi udvarház állt.

Bajna és a falu közepén elterülő kastély több évszázadon keresztül adott otthont a Sándor családnak. A régészeti feltárások során több helyen előkerült a reneszánsz épület egykori padlóburkolata, amely halszálka mintában lerakott téglákból állt, és az is bizonyossá vált, hogy az épület legtöbb helyisége fafödémes volt, talán az épület délkeleti oldalán azonosított „nagyterem” lehetett egyedül boltozott. A tekintélyes udvarház körül védelemi rendszer, kerítésfal nem került elő, így a török hadjáratoknak könnyen áldozatul eshetett.

A bajnai birtokot 1696-ban vásárolta meg Sándor Menyhért, aki Esztergom vármegye alispánja volt. A földesúr 1720 táján kastélyt építtetett a birtokra. Sándor Móric édesapja halálakor örökölte meg az uradalmat. Az átépítés és a bővítés terveit Hild József építész készítette el, aki egy klasszicista stílusú, főszárnyán téglalap alaprajzú, egyemeletes, mellékszárnyain földszintes épületet tervezett. Az épület bejárati részét úgy emelte ki, hogy a homlokzaton görög mintára négy oszlopos portikuszt tervezett. A kastély földszintjén ebédlőterem, biliárdterem, dohányzó, kártyaszoba, télikert és házikápolna volt, az emeleten pedig a grófi és grófnői lakosztályok sorakoztak. Ugyancsak az emeleten kapott helyet a gróf fegyver- és képgyűjteménye, a könyvtár és a vadásztrófeák. A klasszicista átépítéssel egyidőben a kastély belső díszítése is megújult. Ennek alkotója Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője volt, akivel Sándor Móric 1833-as itáliai útján találkozott. Sanquirico munkásságát elsősorban a két emeleti nagyterem dekorációjában lehet tetten érni. A Raffaello-terem mennyezetéhez Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei, illetve a római Titus-fürdők festészete szolgáltak ihletőül, az etruszk terem díszítéséhez pedig etruszk vázák mintáit vette alapul. A terem mennyezetének stukkódíszét Mario Piazza stukkátor készítette. A bútorok színezése és mérete a díszítőfestéshez alkalmazkodott, egy részüket Sanquirico tervezte, más részüket Sándor gróf Angliából hozatta, bútorvásárlásaiban szintén Sanquirico segítette. A kovácsoltvas elemeket bécsi mesterek készítették. Az egykori vadászparkból angolpark lett, benne kazánfűtéses, egzotikus növényekkel teleültetett pálmaházzal. A gróf világhírű lovai fűthető uradalmi istállóban pihentek.

A II. világháború a kastély teljes lepusztulását hozta. Először tábori kórház lett belőle, majd szükséglakások kaptak helyet falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet irodája volt itt, később pedig gépállomás.

Az 1980-as évek közepén műemléki felügyelet alá került a kastély, és megkezdődtek a kutatási-felmérési munkák. Az első érdemi munkára az 1990-es évekig kellett várni, ekkor a tető- és födémcserével, valamint a szerkezeterősítő munkákkal legalább az összeomlástól megvédték a kastélyt. 2016-ra Bajna díszéből egy kívül-belül elhanyagolt, omladozó, életveszélyes állapotú váz lett – ekkor kezdődtek meg azok a tervezői és kutatói munkák, amelyek alapján 2018 és 2021 között újjávarázsolták ezt a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekművet.

 

KAJLA KEDVEZMÉNY

 

Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled! Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!