A Creaton építész pályázat I. díját a NÖF NKft. építésze kapta - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
creaton_díj_MátéZsuzsa

Máté Zsuzsanna, a NÖF NKft. építésze kapta a Creaton építész pályázat I. díját

Immár 8-dik alkalommal hirdették meg a Creaton Építész és Építészhallgatói Pályázatot. Az eddigi egyik legsikeresebb pályázati kiírását a Creaton összesen 42 pályamű részvételével zárta idén. Felújított épületek kategória I. díját Máté Zsuzsanna építész vezető tervező a majki Kamalduli Remeteség pályaművel érte el. A díjazott projektben Fábiánné Vogel Eszter és Lénárd Márton építésztervezők vettek részt társtervezőként. A kitüntetett pályaművet – amely Oroszlány-Majpusztán található – Marosi Miklós, Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke és a zsűri elnöke méltatta az online térben megrendezett díjátadón.

A NÖF Nkft. meghatározó tervezője

Máté Zsuzsanna építész kollégánk már cégünk jogelődjének létrejöttekor, 1993-ban csatlakozott a műemlékek tervezésével foglalkozó tervezők csapatához az egykori Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központban. A legendás Hanzi, Sedlmayer János munkatársaként részt vett az ozorai Pipo várkastély, a vértesszentkereszti Apátsági templomrom és számos más alkotás tervezésében.

Önálló tervezőként a nevéhez fűződik a kissikátori római katolikus templom, a veszprémi volt Jezsuita templom és apácakolostor-rom és az ún. Margit rom, valamint a dunakeszi, Alagi-major, gótikus templomrom helyreállítási terve. Az egri Lyceum épületének Botos Judittal közösen készített helyreállítási terve 2014-ben Magyar Építőipari Nívódíjat kapott.

Magas minőségű tervezői munka elismerése

NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. jogelődjében tervezési osztályvezető, később tervezési igazgató volt; ezekben az években is aktív tervezőként vett részt a műemlékes csapat munkájában. A NÖF Nkft. meghatározó tervezőjeként számos folyamatban lévő felújítás tervezési programját határozta meg, egyeztette le a tervezőkkel és kísérte, kíséri a megvalósulás folyamatát, biztosítva a részvételével a magas színvonalú felújítási munkákat.

Aktív építészként a majki Kamalduli szerzetes cellaházainak, a grottakápolnának, az elpusztult templom és kriptájának terveit 2015-2018-ban készítette el a komplex felújítás vezető tervezőjeként.

A műemlékek felújítása során oly fontos, minden részletre kiterjedő, aprólékos tervezési metódusa magas minőségű rekonstrukciók formájában valósul meg. A Creaton Kft. által alapított, mára rangos építészeti elismeréssé avanzsálódott Creaton Építész és Építészhallgatói Pályázat ezt a magas minőségű tervezői munkát ismerte el a Felújított épületek kategóriájának I. díjával, amelyet Máté Zsuzsanna mellett társtervezőként Fábiánné Vogel Eszter a NÖF NKft. építésztervezője és Lénárd Márton a NÖF NKft építésztervezője kapott meg.

A díjhoz gratulálunk kollégáinknak, büszkék vagyunk munkájuk sikerére és a helyreállítás kiemelkedő színvonalára!

Glázer Tamás, a NÖF NKft. ügyvezető igazgatója, Máté Zsuzsanna építész vezető tervező és Borsody Kinga a NÖF NKft. Műemlékkezelési és Műemlékfejlesztési igazgatója