A szögligeti Szádvár megújulva várja a kirándulókat - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
Szögliget_Szádvár

A szögligeti Szádvár megújulva várja a kirándulókat

Kilátópontok, gyilokjáró, biztonságos látogatói útvonalak, kényelmes padok, piknik pontok, információs táblák és az ország legnagyobb várbeli – közel 400 lépcsőfokos – tereplépcsője várja a kirándulókat. A szögligeti Szádvár romterülete a Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nonprofit Kft. beruházásában fejlesztették és tették biztonságosan bejárható, a mai kor elvárásainak megfelelő izgalmas úti céllá.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget község határában a Várhegy tetején álló Szádvár középkori erődítményének romjai látogatóbarát kirándulóhellyé vált a Nemzeti Várprogram keretén belül lezajlott fejlesztéseknek és szakszerű állagmegóvásnak köszönhetően. A romterület kimondottan a bakancsos turisták igényeit szolgálja a kültéri információs táblák, kilátó-, pihenő- és piknik pontok kialakításával.

ICOMOS-díjas műemléki megóvás

 

A Műemléki Világnap alkalmából (2021. április 18-án) a szögligeti Szádvár szakszerű műemléki megóvása ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának ICOMOS díját nyerte el.  A szakemberek 3D lézerszkennerrel készítették el a várrom teljes területének felmérési dokumentációját és régészeti feltárását. Ezek alapján a szakági tervezők és szakértők bevonásával készült el a projekt tervdokumentációja, majd pedig kiviteli tervdokumentációja is. Kelemen Bálint, a KÖZTI tervezője a Szádvárért Baráti Kör bevonásával kiemelt figyelmet fordított a várfalak konzerválására és a kivitelezés minőségére. A korábban felhalmozott, az építményhez nem köthető kihullott falazó köveket építették be a várfalakba. Az egyedülálló természeti helyszínen álló várrom a projektnek köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusának egyik kiemelt célpontjává vált, egy olyan térségben, amely eddig csekély számú turisztikai attrakcióval rendelkezett.

 

Az ünnepélyes átadóra 2021. május 23-án, pünkösd vasárnap került sor, a helyszínt Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Dr. Kovács Lajos, a Szádvárért Baráti Kör Egyesület elnöke adták át. Az esemény házigazdája Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt.

Szögliget_Szádvár