Megnyitott a tatai Esterházy-kastély - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Megnyitott a tatai Esterházy-kastély

A Miniszterelnökség és a NÖF Nonprofit Kft. koordinációjában megvalósuló Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fontos mérföldkövét jelenti, hogy Tata város kulturális életének meghatározó helyszíne, az Esterházy-kastély megnyitotta kapuit. Ez az első olyan műemléképület, ami a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően nyerte vissza egykori szépségét. Az Öreg-tó partján álló barokk épület, sok évnyi, kutató, tervező-, és felújítási munkát követően nyerte vissza régi pompáját. A diplomáciatörténetileg is jelentős kastély, amely fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott, ma kulturális és közösségi térként várja a Tatára látogatókat.

A rekonstrukció elemei

A kastély 2018-2020 között zajló felújítása során megvalósult a főépület és az úgynevezett kiskastély déli szárnyának teljeskörű felújítása, állagmegóvó munkáinak kivitelezése. A főépület teljes szerkezeti megerősítését követően megújult a tetőszerkezet, amely új cserépfedést kapott. Megtörtént a belső udvar rekonstrukciója, megoldódott a hátsó parkban elhelyezkedő kis tó vízelvezetése. Sor került a kiskastély mögötti támfal megerősítésére, a közművek (csatornahálózat, vízelvezetés, gázbekötés, elektromos hálózat) rekonstrukciójára és megfelelő kiépítésére is. Megújult több, mint 600 db egyedi kőelem, beépítésre került 12,3 tonna szerkezeti acél a födém megerősítésekhez. Kicseréltek 5000 méter fűtéscsövet, 1.000 méter belső vízvezetéket, 7.600 méter gyengeáramú és 19.770 méter erősáramú villanyvezetéket. A kastélyban beépítésre került 3.600 méter internet kábel, továbbá közel 1.000 elemből kiépített LED-es fényforrás és lámpatest.

Eredeti tárgyak és restaurált részletek

Az összesen közel 3000 m² alapterületű kastély 700 négyzetméterén sikerült megőrizni az eredeti táblás és rombusz alakú parkettát. Ez annak köszönhető, hogy amikor a kastélyt kórházként használták, a parkettát linóleum burkolattal fedték le. A fürdőszobákban jó minőségben maradtak fenn az eredeti márvány és hollandi csempés burkolatok. A történelmi falrétegeket szakértőink gondos kutatások alapján és archív fotók alapján restaurálták a térsorokban. Az enteriőrökben csak a tárlatok belsőépítészeti elemei jelentik a kortárs részleteket, amelyek egyszerűségükkel az eredeti textúrákkal harmonizálnak. A felújított kastély emeleti és földszinti teremsorában korhű bútorok és festmények idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát. A ma Ausztráliában élő Francesca Esterházy Blackwell jóvoltából számos, a tatai kastélyból elszármazott műtárgy került be a család történetét bemutató kiállításba, ami a magyar műemléképületek történetében kiemelt jelentőségűnek mondható.

Új szolgáltatások a kastélyban

Tata, Esterházy-kastélyA kastélyban „A Béke szigete elnevezésű” interaktív elemekkel gazdagított tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását. Emellett betekintést nyerhetnek a kastély diplomáciatörténeti jelentőségébe, hiszen az Esterházy-ak korában számos magas rangú eseménynek adott otthont az épület.  A barokk kastélyban nemcsak a műemlékvédelmi helyreállítás és a kulturális tartalomfejlesztés történt meg, de ismét alkalmassá vált nemzetközi színvonalú rendezvények befogadására. A kiállítási és a rendezvény terek egymástól függetlenül is funkcionálhatnak, hiszen külön lépcsőházzal megközelíthetőek. A múzeumshop és a kávézó enteriőrjében az új funkciónak megfelelően a kortárs design érvényesül. A modern, mégis elegáns Szalon kávézó belépőjegy megváltása nélkül is látogatható. A Nemzeti Kastélyprogram keretében elsőként megnyíló kastély Tata turizmusának és kulturális életének új, méltó helyszínt biztosít. A műemléképület nemcsak a kulturális kikapcsolódásra vágyókat, de a különleges rendezvényhelyszínt keresőket is várja.

A korhűen rekonstruált kastélyt 2021. május 25-én kedden Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Pohárköszöntőt mondott Michl József Tata város polgármestere, az esemény házigazdája Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt. Mrs. Francesca Esterházy Blackwell, az utolsó Tatán élt gróf lánya videóüzenetben köszöntötte a megnyitó résztvevőit.

Látogatói információk a www.nöf.hu és a www.tataikastely.hu oldalunkon olvashatók!