A Kinizsi-várban is megkezdődhetnek a munkálatok - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
Nemzeti várprogram kivitelezés Nagyvázsony

A Kinizsi-várban is megkezdődhetnek a munkálatok

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár közkedvelt úti célnak számít, azonban a korábbi tapasztalatok alapján  mindeddig kevés látogatóbarát attrakció állt rendelkezésre belső tereiben. Ezért a Nemzeti Várprogram keretében nagyszabású fejlesztési munkálatok kezdődnek Nagyvázsony emblematikus épületében. A vár rehabilitációja és történeti tereinek további rekonstrukciója, az egykori épületek földszinti termeinek korhű helyreállítása  valósulnak meg. A megújuló terek kiállítótérként, múzeumpedagógiai és kulturális rendezvénytérként is funkcionálhatnak a jövőben. Megtörténik továbbá a fogadóépület felújítása, ahol az új jegypénztár, az ajándékbolt és egy kávézó kapnak helyet.

Új kiállítások, látogatóbarát szolgáltatások

A turisztikai szolgáltatások bővítése is megtörténik a fejlesztés során. Az egyedi élményelemek, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakciók, a látogatók kulturált pihenését, ismeretszerzését és szabadidejük minőségi eltöltését szolgálja majd a Kinizsi-várban. A szolgáltatások bővítésének feltétele az új, zárt, fedett terek létrehozása a vár területén. A fejlesztés során az épület történelméhez, korábbi funkciójához, lakóihoz kapcsolódó kiállítások jönnek létre. Ezek biztosítják az élményszerű látogatás feltételeit az interaktív bemutatási formák alkalmazásával.

Interaktív élményelemek kerülnek a várba

A megújult terekben berendezett kiállítások és a filmvetítések segítségével az épület történetét, korábbi funkcióit és a korabeli életet is megismerheti a látogató. A vár urát és úrnőjét övező legendákat a tárlatok modern technikai megoldásai jelenítik meg. A kiállításban alkalmazott interaktív eszközök még izgalmasabbá teszik a Kinizsi-várban töltött időt a család minden tagja számára. A palotaszárnyban elhelyezkedő emeleti nagyterem a jövőben színes kulturális rendezvényeknek adhat otthont. A jellegzetes négyszögletes alaprajzú lakótorony tetején megújuló kilátópontból pedig a Balaton-felvidék látképében gyönyörködhet a látogató.

Egy vár mindig az adott település jelképe

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram célja, hogy a műemlék helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett a látogatók számára vonzó helyszínek jöjjenek létre. Egy vár mindig az adott település jelképe, ami különleges helyet foglal el a köztudatban, ezért fontos szerepet játszik a helyi identitás erősítésében. Célunk, hogy a program keretében megújuló épített örökségi helyszínek a fejlesztéseknek köszönhetően olyan közösségi térként funkcionáljanak, ahol a látogató szívesen tölt el egyre több időt, ezáltal növelve a helyszínen realizálódó bevételeket, ami hosszú távon műemlékeink fenntarthatóságát segíti elő.

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár kivitelezési feladataira vonatkozó vállalkozási szerződést Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos jelenlétében Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Szencz Lajos az SZ-L BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója 2020. május 26-án írták alá. A szerződés ünnepélyes aláírását, amelyen Fábry Szabolcs Nagyvázsony polgármestere is köszöntötte a partnereket, a kivitelezés tervbemutatója követte.

„A nagyvázsonyi Kinizsi-vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt kivitelezési munkálatainak végeztéig, vagyis a szerződéskötéstől számított 12 hónapon át a vár bezárja kapuit, hogy egy év múlva megújult terekkel és izgalmas tartalmakkal várhassa vissza látogatóit.

A fejlesztésről bővebben itt olvashat.