MEGNYITOTTA KAPUIT A SZABADKÍGYÓSI - WENCKHEIM-KASTÉLY! - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

MEGNYITOTTA KAPUIT A SZABADKÍGYÓSI – WENCKHEIM-KASTÉLY!

2022. március 19-én ünnepélyes keretek között adták át a Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogramban megújult szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. A gyönyörűen felújított, korhűen berendezett és új funkciókkal gazdagodott – romantikus, német reneszánsz stílusban épített- műemléképület hosszú éves munkálatokat követően ma már nyitva áll a látogatók előtt!

Kastély- és családtörténet

A kastély épületét gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina megbízásából Ybl Miklós tervei alapján 1875–79-ben építették fel historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusban. A mesterre jellemző letisztult térszervezés a közösségi életet remekül kiszolgáló, tágas reprezentatív tereket és jól elkülönülő kiszolgáló tereket eredményezett. A kastély földszintjén kápolnát, ebédlőt, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont, dolgozószobát és a gróf, valamint a grófnő hálószobáit helyezték el, az emeleten vendégszobákat alakítottak ki.


A kastély egyik különlegessége a kor legmagasabb technikai színvonalán kiépített gépészete, víz- és gázellátása (világítás) és légfűtési rendszere volt, amely akkoriban igazi ritkaságnak számított.

A kastély építésével párhuzamosan, körülötte többhektáros tájképi park is létesült, amely 1949 óta védett. A déli oldalon a terasz alatt franciakert kapott helyet, középpontjában díszkúttal.
A Wenckheim házaspár hét gyermeket nevelt fel a szabadkígyósi birtokon, híres volt kiterjedt társadalmi életéről. Több ezer vendéget fogadtak a kastélyban, amit a fennmaradt kígyósi vendégkönyvük sokezer bejegyzése is bizonyít.

A nagyszabású projekt során megújult a kastély főépületének teljes homlokzata, földszinti reprezentatív térsora, a pince egy része, a főlépcsőház, és a kilátótorony. A munkálatok a kastélyban 4000 m2-es területen, valamint az főépületet körülvevő 25 hektáros parkban zajlottak; a kastély közvetlen környezetében található közel 8 hektáron a „pleasure groundot” es a tó környezetet is magában foglaló történelmi kert helyreállítása is megtörtént. Kihelyezésre kerültek új padok, kerékpártárolók és játszótéri elemek, megtörtént a szökőkút felújítása, amely modern fényelemekkel és vízjátékkal is gazdagodott.

A kastély főépületében kialakításra került egy innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel gazdagított élményalapú kiállítás, amelynek központi témája az építtető grófi pár kiterjedt társadalmi életének a bemutatása lett.

A kiállítás

A felújított épületben egy korszerű, interaktív, immerzív kiállítás került kialakításra, amely a „Vendégségben Wenckheiméknél” címet viseli, és amely a 19. század második felének, a historizmus korának főúri életformáját mutatja be. A tematika valódi élményt nyújt, és olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha a Wenckheim család vendégeként járná végig a kastélyt.
Az élményközpontú tárlat Wenckheim-dinasztia többgenerációs családi történetein, főúri tradícióin is végig kalauzolja az ide érkezőket. A kiállítás személyes hangon megszólaló hősei a kastély hétköznapjait és ünnepeit is elmesélik.

Rendezvénytér, kávézó, shop
A kastélyban helyet kapott továbbá rendezvényterem, múzeumpedagógiai szoba, a földszinten megnyílt a főúri hangulatot idéző Krisztina-kávézó és a múzeumshop.

A kastélyt ünnepélyes keretek között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, valamint Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

Látogató információk: szabadkigyosikastely.hu