Háromezer éves leleteket találtak a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
IMG_1431

Háromezer éves leleteket találtak a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán

Bronzkori sírokat tártak fel a Jósa András Múzeum régészei a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán. A leletek több, mint háromezer évesek lehetnek.

Az idei már a sokadik szezonja a nyíregyházi múzeum régészeinek a tiszadobi Andrássy-kastélyban. Korábban a kastély felújításához kapcsolódóan is végeztek feltárást a Jósa András Múzeum munkatársai, és a kastély épületében is kerültek elő bronzkori sírok, nem csak a parkban. Legutóbb 2017-ben tártak fel bronzkori sírokat, amikor a park területén a vízvezeték rendszer cseréjére került sor.

2020-ban szintén a parkban folyó felújítási, illetve parkosítási munkálatokhoz kapcsolódott az ásatás, amikor szintén a vízvezeték új nyomvonalának kialakításakor kerültek elő a sírok. Jelenleg három csontvázas, egy hamvasztásos sír és néhány hulladékgödör került elő – mondta el Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A felszínre került sírok és telepobjektumok a középső bronzkori füzesabonyi kultúra hagyatékához sorolhatók. A régészek valószínűleg női sírokat találtak, mivel a csontvázas sírok bal oldalukra zsugorított testhelyzetben kerültek elő. A nemükre abból lehet következtetni, hogy abban a korszakban a zsugorított temetkezés volt a bevett szokás, a férfiakat többnyire a jobb, a nőket pedig a bal oldalukra fordítva temették el.

A hamvasztásos sírban nyugvók nemének meghatározására később fog sor kerülni. Az elhunytak mellé túlvilági útravalóként ételt és italt helyeztek a sírokba, edényekben. Feltehetően kiscsaládi csoportos temetkezésekkel állunk szemben. A leletek kora kb. 3000-3500 év lehet – tette hozzá Glázer Tamás.

A tiszadobi kastélyban jelenleg felújítási munkálatok zajlanak. A beruházás során olyan állandó kiállítás költözik a termekbe, amely az Andrássy családot és a kastély történetét szemlélteti. A kastély és a hozzá tartozó park a fejlesztéseket követően  – a tervek szerint 2021. év végén – a térség egyik legpatinásabb rendezvény és konferencia helyszíneként, nyitja meg kapuit.