Pécs - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Pécs, Idrisz baba türbéje És Jakováli Haszán Pasa-dzsámija

Látogasson el a dervisek pécsi zarándokhelyére és tekintse meg az egyetlen olyan török hódoltság korabeli dzsámit, amely kupolás terével és minaretjével együtt szinte teljes épségben fennmaradt!

Belső faldíszítése akkora felületen maradt sértetlen, hogy Isztambulból is csodájára járnak a 18. század kutatói.

Pécs régi városában és az egykori városfalakon kívül több oszmán-kori emléket is találhatunk.

Idrisz Baba jóslataival és gyógyító munkájával érdemelte ki, hogy szentként tiszteljék, és ehhez méltó nyughelyet emeljenek számára. 

 

Az épségben fennmaradt türbe misztikus hangulatú cédrus fenyők árnyékában áll, kertjét csorgó kutak és különleges rózsák díszítik. Érdemes felkeresni, egy Pécs környéki utazás során. 

 

helyszínleírás

Hazánk 150 éves török hódoltságának nyomait Pécs városának megannyi épített öröksége őrzi.

A helyszín azért is különleges mert a nagy számú magyarországi török emlékből, egyedül itt maradt meg együtt a templom és a torony, vagyis a dzsámi és a minaret is.

Egykor derviskolostor és egyéb közjót – oktatás és szegényétkeztetést – szolgáló épületek övezték, amelyek falainak nyomvonala a dzsámi környezetében a vele szinte összeépült kórházépületben megtalálhatók.

 

A misztikus hangulatú, cédrus fenyők árnyékában álló Idrisz Baba Türbéje, (muszlim síremlék) ma is a bektasi dervisek rendjének zarándokhelye. A szent embert, akinek hírnevét jóslatainak és gyógyító munkájának köszönhette 1593-94 körül temették a közadakozásból épített türbébe. Magyarországon tizennyolc türbe építéséről találtak dokumentációt, ezek közül kettő maradt épségben: a Gül Baba Türbéje Budapesten és Idrisz Baba Türbéje Pécsett, amely a csodával határos módon épségben vészelte át a századokat.

Az épület berendezése a török állam adománya, kertjét a közeli erdők vadrózsáiból oltott nemes rózsák, és csorgó kutak díszítik. Udvarában árnyékos padon megpihenve elmélkedhet a látogató az egykori misztikusokról. Idrisz Baba jóslatairól, gyógyító tevékenységéről, a türbe utóéletéről, a dervis rendekről és a török kori Pécsről hallgathat érdekes idegenvezetést a síremlék látogatója.

 

Kapcsolat

Idrisz Baba türbéje:

Cím: 7624 Pécs, Nyár utca 10.
Telefon: +36 20 400 9301
E-mail: idriszturbe@nofnkft.hu

 

Jakováli Haszán Dzsámi:

Cím:7623 Pécs, Rákóczi út 2. (régebben Kórház tér)

Telefon: +36 20 400 9301

E-mail:jakovalidzsami@nofnkft.hu

 

Bővebb információért kérjük látogassa meg a dzsámi weboldalát

Jakováli haszán pasa-dzsámija nyitvatartás

április 1 – szeptember 30.
10:00 – 18:00

Hétfő zárva!

 

október 1 – március 31.
10:00 – 17:00

Hétfő zárva!

 

Utolsó jegyvásárlás és belépés a pénztárzárás előtt fél órával lehetséges. A dzsámihoz tartozó minaret nem látogatható.

Angol nyelvű tárlatvezetés igényét kérjük jelezze elérhetőségeinken a látogatást megelőző napon!

 

Idrisz baba türbéje nyitvatartás

április 1 – szeptember 30.
10:00 – 12:00 és 14:00 – 17:00 

Hétfő zárva!

 

október 1 – március 31.
(Előzetes bejelentkezés alapján időpont egyeztetéssel)

 

Utolsó jegyvásárlás és belépés a pénztárzárás előtt fél órával lehetséges. A dzsámihoz tartozó minaret nem látogatható.

 

Jakováli haszán pasa-dzsámija jegyárak

 

Felnőtt jegy: 2 300 Ft

  

Kedvezményes jegy: 1 150 Ft

  • 6-26 év közötti fiatal
  • 62. életévét betöltött látogató
  • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő
Helyi lakosoknak lakcím- és Tüke kártyával: 1000 Ft 
 

Csoportos jegy: A csoportos árakról és kedvezményekről további információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: rendezveny@nofnkft.hu

Rendezvények alkalmával a feltüntetett jegyárak módosításának jogát fenntartjuk. Minden belépőjegy az Idrisz Baba türbéjének látogatásra is jogosít.

Idrisz baba türbéje jegyárak

A türbe csak tárlatvezetéssel látogatható!

 

Felnőtt jegy: 850 Ft

 

Kedvezményes jegy: 500 Ft

• 6-26 év közötti fiatal

 

• 62. életévét betöltött látogató

 

• minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

 

Helyi lakosoknak lakcím- és Tüke kártyával: 500 Ft/fő

 

 

Csoportos jegy: A csoportos árakról és kedvezményekről további információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: rendezveny@nofnkft.hu

 

 

Csak készpénzfizetés lehetséges!

Rendezvények alkalmával a feltüntetett jegyárak módosításának jogát fenntartjuk.

kiállítás

A Jakováli Haszán pasa  dzsámijában nyílt állandó kiállítás bemutatja az UNESCO világörökségként jegyzett Mevlevi dervis kultúrát, Pécs hódoltsági történelmén keresztül a város török építészeti emlékeit, és elhozza nekünk az egykori „titokzatos Kelet” varázsát, bemutatva hatását a mai iparművészetre, zenére, kultúrára. Az „Érzékek Terme” minden érzékszervünkre hat, a látás, hallás, ízlelés, tapintás során olyan különleges kapcsolatba kerülhetünk a 16-17. századi hódoltságkori élettel, mintha magunk is ott lennénk. A kiállítás emléket állít Kobzos Kis Tamás Kossuth-, Liszt-, Magyar Örökség és Prima díjjal, és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenész-restaurátornak is.

 

Állandó kiállítás: Idrisz Baba türbéje, zarándok hely és síremlék.

 

programok
  • Tárlatvezetés Idrisz Baba élete, a dervisek a hódoltság korában. A türbe utóélete.
  • Török kori séta Pécsett Időtartam 2 vagy 4 órás séta a város oszmán emlékeivel (a belépők fizetendők).
  • Az iszlám születése a kalifátusokig, kiegészítő előadás.
látnivalók a környéken

Idrisz Baba kútja, Barbakán bástya, Török kút, Dóm tér, Gázi Kászim pasa dzsámija, Memi pasa fürdője, dervis kolostor romjai a Tettyén, Unesco világörökség: Ókeresztény sírkamrák, Zsolnay Kulturális központ és mauzóleum, JPM múzeumok, Mecseki állatkert, Mecsextrém Park.

rendezvény helyszínfoglalás

Igény szerint – kérésre gyertyafényes nyár esti misztikus séta a türbe kertjében, szúfi versfelolvasások.

Email: rendezveny@nofnkft.hu

történet

 

JAKOVÁLI HASZÁN

Jakováli Haszán családja feltehetően a mai horvát területen lévő Djakovóról kapta ragadványnevét. Harcolt Nagyváradnál 1660-ban, 1664-ben védte Pécset és Kanizsát Zrínyi Miklós csapatai ellen. Részt vett Erdélyben a Vasvári béke határkijelölő munkáiban. Az Oszmán Birodalomban egy-egy tehetős előkelő egymáshoz közel elhelyezkedő különböző funkciójú épületből álló együttest építtetett, reprezentálva az meghódított városban az oszmán hódítók hatalmát. Így tett Jakováli Haszán pasa is, aki az 1630-as években építtette meg saját alapítványát. Az épületegyütteshez egy dzsámi és egy kolostor tartozott, melyekben imaret (szegénykonyha), és egy medresze (vallási főiskola) is működött.

 

A DZSÁMI

Ez az egyetlen olyan török hódoltság korabeli magyarországi dzsámi, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségben fennmaradt. Minaretje csaknem teljes magasságában áll ma is. Belső faldíszítése akkora felületen maradt épségben, hogy Isztambulban is csodájára járnak a 18. század kutatói. A műemléki helyreállítás, a török kori részletek feltárása 1955-1961 között zajlott, ekkor nyerte el ma látható formáját. A török állam 16. századi enteriőrszerű berendezéssel segítette a megnyitást.

 

IDRISZ BABA TÜRBÉJE

Idrisz Baba türbéje a pécsi Rókus dombon található muszlim síremlék, a bektasi dervisek rendjének zarándokhelye. A szent embert 1593-94 körül temették a közadakozásból épített türbébe. Hírnevét jóslatainak, és gyógyító munkájának köszönhette.
Az országban tizennyolc türbe azonosítható, de csak kettő látogatható. Gül baba türbéje Budán, és Idrisz baba türbéje Pécsett, mely hihetetlen módon épségben vészelte át a századokat. A türbe berendezése a török állam adománya. Kertjét a mecseki vadrózsából oltott nemes rózsák díszítik. A türbe cédrus fenyők árnyékában áll, misztikus hangulatú csendes ligetben.
Idrisz baba jóslatairól, gyógyító tevékenységéről, és a türbe utóéletéről, a dervis rendek szerepéről kialakulásáról, a török Pécsről, vagy az iszlám történetéről is szakszerű vezetést kaphatnak az idelátogatók.