Pécs - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Pécs, Idrisz baba türbéje És Jakováli Haszán Pasa-dzsámija

Látogasson el a dervisek pécsi zarándokhelyére és tekintse meg az egyetlen olyan török hódoltság korabeli dzsámiba, amely kupolás terével és minaretjével együtt szinte teljes épségben fennmaradt!

Belső faldíszítése akkora felületen maradt épségben, hogy Isztambulban is csodájára járnak a 18. század kutatói.

 

Pécs régi városában és az egykori városfalakon kívül több oszmán-kori emléket találhatunk.

Idrisz Baba jóslataival és gyógyító munkájával érdemelte ki, hogy szentként tiszteljék és ehhez méltó nyughelyet emeljenek számára. 

 

Az épségben fennmaradt türbe misztikus hangulatú cédrus fenyők árnyékában áll, kertjét csorgó kutak és különleges rózsák díszítik. Érdemes felkeresni, egy Pécs környéki utazás során. 

 

helyszínleírás

Hazánk 150 éves török hódoltságának nyomait Pécs városának megannyi épített öröksége őrzi.

A helyszín azért is különleges mert a nagy számú magyarországi török emlékből, egyedül itt maradt meg együtt a templom és a torony, vagyis a dzsámi és a minaret is.

Egykor derviskolostor és egyéb közjót – oktatás és szegényétkeztetést – szolgáló épületek övezték, amelyek falainak nyomvonala a dzsámi környezetében a vele szinte összeépült kórházépületben megtalálhatók.

 

A misztikus hangulatú, cédrus fenyők árnyékában álló Idrisz Baba Türbéje, (muszlim síremlék) ma is a bektasi dervisek rendjének zarándokhelye. A szent embert, akinek hírnevét jóslatainak és gyógyító munkájának köszönhette 1593-94 körül temették a közadakozásból épített türbébe. Magyarországon tizennyolc türbe építéséről találtak dokumentációt, ezek közül kettő maradt épségben: a Gül Baba Türbéje Budapesten és Idrisz Baba Türbéje Pécsett, amely a csodával határos módon épségben vészelte át a századokat.

Az épület berendezése a török állam adománya, kertjét a közeli erdők vadrózsáiból oltott nemes rózsák, és csorgó kutak díszítik. Udvarában árnyékos padon megpihenve elmélkedhet a látogató az egykori misztikusokról. Idrisz Baba jóslatairól, gyógyító tevékenységéről, a türbe utóéletéről, a dervis rendekről és a török kori Pécsről hallgathat érdekes idegenvezetést a síremlék látogatója.

 

Kapcsolat

Idrisz Baba türbéje:

Cím: 7624 Pécs, Nyár utca 10.
Telefon: +36 20 400 9301
E-mail: idriszturbe@nofnkft.hu

Jakováli Haszán Dzsámi:

Cím:7623 Pécs, Rákóczi út 2. (régebben Kórház tér)

Telefon: +36 20 400 9301

E-mail:jakovalidzsami@nofnkft.hu

Bővebb információért kérjük látogassa meg a dzsámi weboldalát:

Jakováli haszán pasa-dzsámija nyitvatartás

kedd – vasárnap
10:00 – 18:00

Hétfő zárva!

 

Pénztárzárás és utolsó tárlatvezetés 17 órakor.

Pénteken, szombaton és vasárnap a dzsámi csak tárlatvezetéssel látogatható!

 

Idrisz baba türbéje nyitvatartás

április 1. – október 15.

péntek- szombat-vasárnap-szerda

10:00 – 12: 00 és 14:00 – 17:00

 

október 16. — március 31.

Előzetes bejelentkezés alapján! Időpont egyeztetéssel.

 

A türbe csak tárlatvezetéssel látogatható!

A tárlatvezetések félóránként indulnak.
Amennyiben más időpontban szeretné megtekinteni a türbét, kérjük egyeztessen előzetesen telefonon.

Bejelentkezés: +3620/400-9301

 

Jakováli haszán pasa-dzsámija jegyárak

Minden belépőjegy az Idrisz Baba türbéjének látogatásra is jogosít.

 

Felnőtt jegy: 2 000 Ft

 

Kóstoló jegy: 300 Ft (sörbet, tea) – Érzékek terme

 

Kedvezményes jegy: 1 000 Ft

  • 6-26 év közötti fiatal
  • 62. életévét betöltött látogató
  • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

 Családi jegy: 4 000 Ft

  • 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig

Csoportos jegy: 1 500 Ft/fő

 

Helyi lakos Tüke kártyával: 500 Ft

 

Múzeumpedagógiai óra: 500 Ft/ fő

 

Idrisz baba türbéje jegyárak

A türbe csak tárlatvezetéssel látogatható!

 

Felnőtt jegy: 500 Ft

 

Kedvezményes jegy: 250 Ft

nyugdíjas, diák, minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

 

Családi jegy: 1 000 Ft

1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig

 

Csoportos jegy: 400 Ft

15 fő felett

 

Helyi lakos, lakcímkártyával: 200 Ft/fő

 

Múzeumpedagógiai foglalkozás: 500 Ft/fő

 

Csak készpénzfizetés lehetséges!
kiállítás

A Jakováli Haszán pasa  dzsámijában nyílt állandó kiállítás bemutatja az UNESCO világörökségként jegyzett Mevlevi dervis kultúrát, Pécs hódoltsági történelmén keresztül a város török építészeti emlékeit, és elhozza nekünk az egykori „titokzatos Kelet” varázsát, bemutatva hatását a mai iparművészetre, zenére, kultúrára. Az „Érzékek Terme” minden érzékszervünkre hat, a látás, hallás, ízlelés, tapintás során olyan különleges kapcsolatba kerülhetünk a 16-17. századi hódoltságkori élettel, mintha magunk is ott lennénk. A kiállítás emléket állít Kobzos Kis Tamás Kossuth-, Liszt-, Magyar Örökség és Prima díjjal, és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenész-restaurátornak is.

 

Állandó kiállítás: Idrisz Baba türbéje, zarándok hely és síremlék.

 

programok
  • Tárlatvezetés Idrisz Baba élete, a dervisek a hódoltság korában. A türbe utóélete.
  • Török kori séta Pécsett Időtartam 2 vagy 4 órás séta a város oszmán emlékeivel (a belépők fizetendők).
  • Az iszlám születése a kalifátusokig, kiegészítő előadás.
látnivalók a környéken

Idrisz Baba kútja, Barbakán bástya, Török kút, Dóm tér, Gázi Kászim pasa dzsámija, Memi pasa fürdője, dervis kolostor romjai a Tettyén, Unesco világörökség: Ókeresztény sírkamrák, Zsolnay Kulturális központ és mauzóleum, JPM múzeumok, Mecseki állatkert, Mecsextrém Park.

rendezvény helyszínfoglalás

Igény szerint – kérésre gyertyafényes nyár esti misztikus séta a türbe kertjében, szúfi versfelolvasások.

Email: rendezveny@nofnkft.hu

történet

 

JAKOVÁLI HASZÁN

Jakováli Haszán családja feltehetően a mai horvát területen lévő Djakovóról kapta ragadványnevét. Harcolt Nagyváradnál 1660-ban, 1664-ben védte Pécset és Kanizsát Zrínyi Miklós csapatai ellen. Részt vett Erdélyben a Vasvári béke határkijelölő munkáiban. Az Oszmán Birodalomban egy-egy tehetős előkelő egymáshoz közel elhelyezkedő különböző funkciójú épületből álló együttest építtetett, reprezentálva az meghódított városban az oszmán hódítók hatalmát. Így tett Jakováli Haszán pasa is, aki az 1630-as években építtette meg saját alapítványát. Az épületegyütteshez egy dzsámi és egy kolostor tartozott, melyekben imaret (szegénykonyha), és egy medresze (vallási főiskola) is működött.

 

A DZSÁMI

Ez az egyetlen olyan török hódoltság korabeli magyarországi dzsámi, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségben fennmaradt. Minaretje csaknem teljes magasságában áll ma is. Belső faldíszítése akkora felületen maradt épségben, hogy Isztambulban is csodájára járnak a 18. század kutatói. A műemléki helyreállítás, a török kori részletek feltárása 1955-1961 között zajlott, ekkor nyerte el ma látható formáját. A török állam 16. századi enteriőrszerű berendezéssel segítette a megnyitást.

 

IDRISZ BABA TÜRBÉJE

Idrisz Baba türbéje a pécsi Rókus dombon található muszlim síremlék, a bektasi dervisek rendjének zarándokhelye. A szent embert 1593-94 körül temették a közadakozásból épített türbébe. Hírnevét jóslatainak, és gyógyító munkájának köszönhette.
Az országban tizennyolc türbe azonosítható, de csak kettő látogatható. Gül baba türbéje Budán, és Idrisz baba türbéje Pécsett, mely hihetetlen módon épségben vészelte át a századokat. A türbe berendezése a török állam adománya. Kertjét a mecseki vadrózsából oltott nemes rózsák díszítik. A türbe cédrus fenyők árnyékában áll, misztikus hangulatú csendes ligetben.
Idrisz baba jóslatairól, gyógyító tevékenységéről, és a türbe utóéletéről, a dervis rendek szerepéről kialakulásáról, a török Pécsről, vagy az iszlám történetéről is szakszerű vezetést kaphatnak az idelátogatók.