Pécel - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Pécel, Ráday-kastély

Kedves látogatóink!

 

Értesítjük Önöket, hogy a kastély február 11.-én szombaton zártkörű rendezvény miatt 9:00 órától 14.00-ig látogatható. Az utolsó tárlatvezetés 13.15-kor indul.

 

Megértésüket köszönjük!

 

helyszínleírás

Fedezze fel az egykori kiemelkedő tudományos-kulturális élettől zajos barokk gyöngyszemet, a péceli Ráday-kastélyt!  Egyedülálló falképek, korabeli konyha és meseszép környezet várja a kastélyba látogatót.

 

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu

 

Pécel Pest megyében, a fővárostól mindössze 5 km-re található. Évszázadokkal ezelőtt tudósok, írók találkozóhelye volt az itt álló, különleges hangulatú barokk kastély.

A Ráday család tagjai művészetpártoló, alkotó tevékenységük révén kiemelkedtek koruk nemességéből. Ráday Gedeon egész életében a családi könyvtár tervszerű gyarapításával és a magyar irodalmi-és művészeti élet felkarolásával és népszerűsítésével foglalkozott. Mintegy tizenkétezer kötetet számláló gyűjteménye az egyes tudományágak legkiválóbb műveit, a klasszikus alapműveket és a francia felvilágosodás irodalmát reprezentálta.

A péceli kastély építészeti megoldásaiban felfedezhetők a Gödöllői királyi kastély stílusjegyei. A díszterem meseszép falképeit Ráday Gedeon Bernard Picart rézmetszetei felhasználásával készíttette el. 

 

Kapcsolat

Cím: 2119 Pécel, Kálvin tér 1.
Telefon: +36-28/453-354
Email: radaykastely@nofnkft.hu

 

nyitvatartás

Téli nyitvatartás

November 1. – március 31.

Csütörtöktől-vasárnapig 09:00-16:00

(hétfő, kedd, szerda zárva)

Tárlatvezetés indul: 9:15, 10:15; 11:15; 12:15; 13;15; 14:15, 15:15 órakor!

 

Nyári nyitvatartás

Április 1. – október 31.

Keddtől – vasárnapig 10:00 – 18:00

(Hétfőn zárva)

Tárlatvezetés indul: 10:15; 11.15; 12:15; 13;15; 14:15, 15:15, 16:15, 17:15 órakor!

 

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

jegyárak

Felnőtt jegy:    1 600 Ft

 

Kedvezményes jegy:     800 Ft

– 6-26 év közötti fiatal

– 62. életévét betöltött látogató

– minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

 

Családi jegy:     3 200 Ft

– 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 16 éves korig

 

Csoportos jegy (minimum 15 fő látogatása esetén):    1 280 Ft/fő

 

Helyi lakos lakcímkártyával:    500 Ft

Bővebb információk a kedvezményekről:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0000194.KOR

 

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni.

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk.

Újságírói igazolvánnyal előzetes bejelentkezés esetén ingyenesen tekinthető meg a kastély.

 

Fizetési lehetőségek: készpénz./bankkártya.

 

Kajla kedvezmény!

Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled! Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!

kiállítás

Állandó kiállítás: „Könyvtártól a konyháig”, a Ráday család élete

 

látnivalók a környéken

• Pécel – Nemzeti Történelmi Emlékpark
• Isaszeg – Honvéd-emlékmű és a Honvéd-sírok
• Gödöllő – Gödöllői Erdészeti Arborétum
• Gödöllő – Királyi Kastély
• Budapest, XVII. kerület – Távírómúzeum – Podmaniczky-Vigyázó Kastély
• Vecsés – Aeropark Repüléstörténeti Múzeum
• Monori Pincefalu
• Vácrátót Botanikus Kert

 

 

rendezvény helyszínfoglalás

rendezveny@nofnkft.hu

 

A kastély története

Bátran mondhatjuk, hogy Pécelt a Ráday család tette az ország egyik kulturális központjává a XVIII. században. A Ráday család tagjai művészetpártoló, alkotó tevékenységük révén kiemelkedtek koruk megyei nemességéből tevékenyen részt vettek a közéletben, a család több tagja viselt megyei és egyházi hivatalt.

 

Két és fél évszázada tudósok, írók találkozóhelye volt a péceli barokk kastély, amelynek kúria-elődjét Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja, a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja, valamint fia építtetett. A mai kastély alapját az 1720-as években Ráday Pál tette le, majd ezt a korai épületet fia, Gedeon 1755-1766 közt bővítette. A teljes kastély, a melléképületekkel együtt 1770-re készült el, Mayerhoffer András és fia – a gödöllöi Grassalkovich-kastély építőinek – vezényletével.

 

A díszterem falképeit Ráday Gedeon Bernard Picart rézmetszetei felhasználásával készíttette el. A terem mennyezete az 1825-ös tűzvészkor leszakadt, helyreállítása sokáig váratott magára.  A díszes könyvtárterem, és a barokk konyha mellett, a „Nagy Szála” mitológiai jeleneteket ábrázoló, hatalmas, grisaille freskói, és az ezekhez kapcsolódó- maga Ráday Gedeon által megfogalmazott- morális üzenetek, az épület legizgalmasabb/ legkülönlegesebb látványosságai.

 

A különböző szobák elnevezése általában a falakon lévő díszítés – festmények, kárpitok, falképek- témája alapján történt. Így lett Pécelen Hercules-terem és királyi szoba. Ráday Gedeon egész életében a családi könyvtár tervszerű gyarapításával és a magyar irodalmi-és művészeti élet fellendítésével foglalkozott. Mintegy tizenkétezer kötetet számláló gyűjteménye az egyes tudományágak legkiválóbb műveit, a klasszikus alapműveket és a francia felvilágosodás irodalmát reprezentálja. Végrendelete alapján a könyvtárat nem lehetett megbontani, csak egészében lehetett értékesíteni. 1861-ben a Duna-melléki Református Egyházkerület tulajdonába került, így ott épségben megőrizték védett gyűjteményként.

 

Az épületet a 20. század elejéig nem használták, majd az 1920-as években végeztettek nagyobb átalakítási munkákat. A II. világháború végén már rossz állapotban volt a kastély, melyet az 1950-es években államosítottak. Thomas Antal tervei szerint felújították, majd 1998-ig kórházként működött.
Jelenleg múzeumi kiállítóhely, koncert- és rendezvényhelyszín.