Sümegi vár - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Sümegi vár

Tisztelt látogatóink!

A Sümegi Vár filmforgatás miatt 2022. november 9-én és 10-én zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Dacolva a történelem viszontagságaival ma is impozáns látványt nyújt, ahogy a magasan kiemelkedő hegytetőről uralja környezetét.
A karbantartott műemlék vár fejlesztései, kiállításai és az idegenforgalmi programok, lovas műsorok egyre több érdeklődőt és turistát vonzanak a Sümegi Várba, amely mára Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelyének számít.

 

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu

HELYSZÍNLEÍRÁS

A vár területileg három nagyobb egységből, a külső-, a belső és fellegvárból áll. Az 1260-as években épült meg legrégebbi része, a fellegvár Öregtornyának alsó szintje, melyen egy fából készült emeleti toronyrész állhatott. A 14. században, az Anjou-királyok idején került sor a vár szerkezeti erősítése mellett a fellegvár falainak és az Öregtorony felső szintjének megépítésére, a meglévő épületek javítására.

1989-ben a Papp család jelentkezett a vár üzemeltetésére. Az első években megkezdték a romok eltakarítását, az élet-, és balesetveszélyes helyek helyreállítását, majd az Országos Műemlékvédelmi Hivatal engedélyével felújítási munkálatok kezdődtek. A vár tornyai új tetőket kaptak, a gyilokjárók, lépcsők, faszerkezetek megújultak, a fedett helyiségekben színvonalas kiállításokat rendeztek be.

2020-ban megkezdődött az a közel egymilliárdos felújítás, amelyet a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nkft. bonyolít a Nemzeti Várprogram keretében. A 20. század vége óta ez lesz az eddigi legjelentősebb, központi támogatással megvalósuló beruházás, amelynek során a várban újjáépül az egész keleti szárny, a kápolnától egészen a Köves-bástyáig. Érinti a rekonstrukció az első szinten lévő várnagyi házat, a kaszárnyát, a középkori konyhát, a sütőházat és a bognár- és kovácsműhelyt, valamint a Csabi-tornyot, külső várfalhoz pedig tölgyfából, fazsindelyből fedett gyilokjárók készülnek. A második szinten a vár történetét bemutató kiállítások, előadások, vetítések várják majd az érdeklődőket.  Az új termek kitűnő helyszínként szolgálnak az élő történelemóráknak, a gyerekek kipróbálhatják majd az olyan régi mesterségeket, mint például a kő- és fafaragást. Az építkezés a tervek szerint két éven belül befejeződik.

Kapcsolat

Cím: 8330 Sümeg, Vár
Email:program@hotelkapitany.hu
Telefonszám: 06 87 352 737

 

Bővebb információért kérjük látogassa meg a vár weboldalát:

Nyitvatartás

A sümegi vár egész évben, minden napos nyitvatartással várja látogatóit!

 

 január, november, december: 9.00-16.00-ig

 február, március: 9.00-16.00-ig

 április, május, szeptember, október: 9.00-17.00-ig

 június, július, augusztus: 9.00-19.00-ig

Jegyárak

Felnőtt: 2000 Ft/fő

 

Kombinált jegy : 3 500 Ft/fő

Kombinált belépőjegy, amellyel Sümeg két történelmi nevezetességét is megtekintheted. A 48 órán belül felhasználható kedvezményes jeggyel a Sümegi Várba és a Püspöki Palota Látogatóközpontba is ellátogathatsz.


Gyermek (6 év alatt): ingyenes


Gyermek (6-14 év): 1000 Ft /fő


Nyugdíjas/Diák: igazolvány felmutatásával 1000 Ft/fő

A várban megváltott belépőjeggyel a várban található összes kiállítás és program megtekinthető!

 

Díjtalan a belépés:
– a pedagógus igazolvánnyal rendelkezőiknek,
– a Közszolgálati Egyetem hallgatói részére tanulmányi kirándulás keretében,
– a fogyatékkal élők és 1 fő kísérő részére,
– diákcsoportok esetén 15 főig 1 fő kísérő, 15 fő felett két kísérő,
– a Bársony és Handicap Alapítvány munkatársai, a foglalkozás résztvevői és kísérőik részére a foglalkozás területére,
– valamint a hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0000194.kor

KIállítások

Újonnan nyílt meg a püspöki lakószoba és tanácsterem az Öregtoronyban, az alsó szinten pedig továbbra is látogatható a börtönkiállítás.
Ezek mellett megújult a darabont szoba, a bognárműhely pedig korabeli eszközökkel, használati tárgyakkal gazdagodott.
A Várkápolnába új bútormásolatok készültek, a kapuközben pedig ágyúállások kerültek kialakításra
a Vár Keleti szárnyában található korabeli konyha, éléskamra és kovácsműhely tárlatok a jelenleg folyó építkezés idejére raktárba kerültek
Kedves Vendégeink a megváltott belépőjegyekkel a Sümegi Vár összes kiállítását megtekinthetik.

látnivalók

– Sümeg, Püspöki palota (jelenleg felújítás alatt áll)
– Tarisznyavár
– Váristálló
– Kisfaludy Sándor szülőháza
– Patonai fazekasház
– Urunk Mennybemenetele Plébániatemplom

történet

A sümegi vár az ország egyik legnagyobb, leginkább épségben megmarad, meseszép fekvésű középkori váremléke. A környezetéből meredeken kiemelkedő várhegy talapzata egy alsókréta kori mészkőszikla, amelynek tövében fontos kereskedelmi útvonalak találkoztak. A terület fejlődését és jelentőségét mindig is nagyban meghatározta, hogy egyházi birtok volt.
Írásos adatok hiányában, a részleges várfeltárás adataiból következtetve, a vár építése az 1244-1262 között működő Zalaudus (Zéland) veszprémi püspök nevéhez köthető. A tatárjárás után IV. Béla ösztönzésére kezdték el fokozatosan bővíteni.
1260-1270 között a vár még csupán az Öregtoronyból, a mai Fellegvárból, az itt található ciszternakútból és az őket körülölelő falakból állt. Az első nagyobb szabású bővítést a XV. század folyamán, Gatalóczy Mátyás (1440-1457) püspök idejében végezték. A XV. század folyamán hozták létre a vár külső kaputornyát és az innen kiinduló pártázatos, lőréses külső várfalat, mely a fellegvár délkeleti sarkáig vezet. Mátyás király halála után, Miksa német-római császár seregei szállták meg a várat, amit Kinizsi Pál 1491-ben visszafoglalt és átadott ifjabb Vitéz János (1489-1499) veszprémi püspöknek. A század végére már csak kisebb építkezések folytak a várban. Közülük a legjelentősebb a várkápolna kialakítása vagy átalakítása volt.
A török terjeszkedés évtizedeiben komoly szerepet kapott Sümeg vára, hiszen második vonalban védte Magyarországot, illetve Nyugat Európát. Habár a város többször török kézre került, de a magaslatra épült erődítményt soha nem tudták bevenni.
1705-ben Rákóczi seregei hadtáp központként használták a várat, amit 1709-ben az osztrák seregek visszafoglaltak. 1713-ban, ennek megtorlására és elővigyázatosságból, hadgyakorlat címén az osztrák várőrség előbb alaposan megrongálta, majd felgyújtotta a sümegi erősséget, ahogy az ország más várait is. Ettől kezdve a vár két és fél évszázadon át az időjárás viszontagságainak kitéve elhagyatottan áll.
1989-ben Sümeg város vezetése szigorú műemlékvédelmi feltételek mellett magánkézbe adta a várat és megkezdődtek a karbantartási munkák. Felújítása és rekonstrukciója azóta is folyamatos, jelenleg Nemzeti Várprogram kereteiben újul meg.