Komlódtótfalu - Becsky-Kossuth-kúria - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

NYITÁS: 2023. OKTÓBER 03.

Komlódtótfalu, Bekcsy-Kossuth-kúria

az oldal kialakítása folyamatban!
KAPCSOLAT

Cím: 4765 Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth kúria

TÖRTÉNET

Komlódtótfalu históriája 500 éven át összefonódott a Becsky-család történetével. A ma is álló kúria épületet a Becsky-család a 19. század első évtizedeiben építtette, mivel azonban Becsky György komlódtótfalui kúriájukból keltezte leveleit, feltételezhető, hogy már korábban is állt kúriájuk a faluban. 

A mostani épület egykoron egy nyüzsgő birtok központja volt, és megkapó példáját adja egy jómódú, Szamos mentén élő földbirtokos család életterének.

A kúria és a földbirtok 1860-ban házasság révén került a  Kossuth családhoz, és maradt birtokuk egészen az 1950-es államosításig.

A kúria története

Komlódtótfalu históriája ötszáz éven át a Becsky család történetével fonódott össze. A család komlódtótfalui, a 19. század első évtizedeiben épült klasszicizáló késő barokk stílusú, copf díszítőelemekkel ellátott kúriája a hazai köznemesi építészet kiemelkedő emléke. Az épület vörös anyagú téglákból épült fel, és mészben szegény – a kötőhabarccsal megegyező összetételű – vakolat borította. A vakolatot több rétegben fehérre meszelték, ez volt a kúria eredeti színe. A magas lábazaton álló, a környezetéből látványosan kiemelkedő Becsky–Kossuth-kúria harmonikus arányaival, manzárd tetejével, portikuszával, díszítőelemeivel megkapó példája egy jómódú, Szamos mentén élő fölbirtokos család életterének. Ez az épület egykoron egy nyüzsgő birtok központja, a földesúr és családjának otthona, a vármegyei társasági élet jeles színtere volt. A kúria falai között megvalósuló „Régi történetek a tekintetes urakról” c. interaktív kiállítás műtárgyak, hiteles műtárgymásolatok, ábrázolások, és nem utolsó sorban játékos feladatok segítségével mutatja majd be a módos birtokos nemesi réteg hétköznapjait és ünnepeit. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül restaurátori felügyelet mellett, megújul az épület teljes külső homlokzata, nyolc belső helyisége és pincéje, valamint megújul a kastélypark és a hátsó kert, az épületet övező kerítés, korszerűsítésre kerülnek a közművek, illetve egy új fogadóépület is kialakításra kerül.