Nádasdladány Nádasdy-kastély - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Nádasdladány, Nádasdy-kastély

Egy igazi romantikus mesekastély a Nádasdladányban található Nádasdy-kastély. Az eredeti kisebb kastélyt Nádasdy Ferenc 1873-ban átépíttette és kibővíttette angol gótikus, ún. Tudor stílusban. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya, olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül.
A közel 20 hektáros angolpark kitűnő hely piknikezni, és a növényritkaságok között nyugodalmas sétákat tehetünk, néha rápillantva a csodálatos díszletnek tűnő kastélyra.

 

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk:

rendezveny@nofnkft.hu

 

Helyszínleírás

A Tudor-kort idéző, romantikus hangulatú kastély ma újra eredeti pompájában látható. A kis Fejér megyei település, Sárladány a 19. század közepén kapta új nevét, amikor gróf Nádasdy Lipót megvásárolta a birtokot és kérelmezte a falu átnevezését Nádasdladányra. Lipót fia, Nádasdy Ferenc és ifjú felesége, Zichy Ilona együtt tervezték meg családi otthonukat, azonban a grófné korai halála beárnyékolta az építkezést. Az 1500-as évek angol és skót mintára épült kastélyban Ilona minden bútora és tárgya oda került, ahová ő maga szánta.

A gyászoló gróf pedig olyan hűséggel élt a kastélyban, mintha szeretett Ilonája bármely pillanatban betoppanhatna. A hitvesi szerelemnek emléket állító kastély és parkja a 2018 és 2021 között lezajlott rekonstrukciónak köszönhetően nem csupán megújult és megszépült, de történetében először minden olyan tere megnyílt a látogatók előtt, ahol egykor a Nádasdy család élte mindennapjait.

 

Kapcsolat

Cím: 8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Email: nadasdladanyikastely@nofnkft.hu

Telefon: + 36 70/951 7149

 

Megközelíthetőség:

Az M7 autópálya szabadbattyáni csomópontjától 16 km-re fekszik Nádasdladány, Szabadbattyánon keresztül megyünk Sárszentmihály településig, majd onnan még 9 km a kastély. Táblák jelzik Nádasdladányt végig.A 8-as főútról Várpalotától 11 km után Ősi falun keresztül érjük el a kastélyt.

 

További részletekért kérjük látogassa meg a kastély weboldalát:

Nyitvatartás

Hétfő kivételével minden nap nyitva tart.

 

Nyári nyitvatartás:

Április 1. és október 31. között: 10.00 – 18.00

 

A park nyitvatartási időben, ingyen látogatható.

 

Téli nyitvatartás:

November 2. és március 31.: 10.00 – 17.00

 

A park 9.00-17.30 között ingyen látogatható.

 

Jegyárak

Felnőtt jegy:  3 000 Ft

 

Kedvezményes jegy:  1 500 Ft

 • 6-26 év közötti fiatal
 • 62. életévét betöltött látogató
 • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő     

Családi jegy: 6 000 Ft

 • egy – két felnőtt és a hozzájuk tartozó 18 év alatti gyermekek

Csoportos jegy:  2 400 Ft/fő

 • minimum 15 fő látogatása esetén
 • A jegyár tartalmazza a csoportos tárlatvezetést.

Díjmentesen belépő csoportos látogatóknak tárlatvezetés igénybevétele esetén vezetési díjat számolunk fel!

 

Helyi lakos Nàdasdladány kártyával:  1 000 Ft/fő

 
Visual Guide eszköz bérlése : 1 000 Ft/db 
 

DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK

6 év alatti gyermek

70. életévét betöltött látogató

Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője

Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató

Közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal

Minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az eddig ingyenes belépést biztosító újságírói igazolvány elfogadása megszűnt. A létesítménybe ingyenesen kizárólag az az újságíró léphet be, aki előzetesen bejelentkezett és engedélyt kapott interjú vagy forgatás készítésére.

A hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben:

194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

A kedvezményeket az EGT tagországok állampolgárai vehetik igénybe.

 

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

 

KAJLA KEDVEZMÉNY

 

Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled! Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!

Kiállítás

A Nádasdy család 19–20. századi otthona a „A legendák kastélya”-ként jelenik meg a látogatók előtt. A kastélyt felkeresők a javasolt útvonalon egyénileg is végigjárhatják az épületet, de vezetés segítségével is megismerkedhetnek a Nádasdyak egykori lakhelyével. Az egyéni bejárást a termekben elhelyezett rövid feliratok, ismertetők, illetve a felnőttek és gyermekek részére készülő – az információ mennyiségét tekintve rétegzett –, tableten olvasható, illetve a látogató saját készülékére letölthető visual guideok teszik lehetővé. Kisebb-nagyobb csoportok (külön) vezetést igényelhetnek.

A kastélyba látogató vendégek az alábbi fő témákat ismerhetik meg:

 • gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona legendás szerelme, illetve további szerelmes Nádasdyak
 • a Nádasdyak ismételt felemelkedése (17–19. század)
 • a Nádasdy ősök tisztelete és a fiatalon elhunyt családtagok kultusza
 • a kastély és az angolpark építéstörténete
 • a kastély mintájául szolgáló angol épületek és mintakönyvek
 • a családi gyűjtemények
 • az épület korszerű műszaki felszerelése
 • élet a kastélyban
 • sportoló Nádasdyak
 • uradalmi gazdálkodás

A kiállítás interaktív módon ismertet meg mindezekkel, illetve a korabeli társasági élettel és az ezt rendszabályozó, ma már megmosolyogtatóan szigorú illemtannal, (melybe szintén betekintést nyerhet a látogató).

A LEGFŐBB ATTRAKCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK:

• Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerülnek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött, portré festmények, ezzel teljes egészében, hitelesen helyre lesz állítva az impozáns tér, Magyarország legszebb ősgalériája.
• A portrékon szereplő családtagok története rendkívül izgalmas, bemutatásra érdemes, így a legérdekesebbeket animációs filmen mesélik el a szereplők a látogatóknak. A gyönyörű történeti tér integritását megőrizve ezt a vetítést az Ősök csarnoka alatti, pincei apszisba helyeztük, ahol a projection mapping technológia és a speciális fényviszonyok keltette térélmény segítségével a látogató részesévé válik a történetnek.
• Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, szendvicset, sütit fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.
• A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, valamint a ház korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket (beszélőcső, telegráf) is használhatja.
• A könyvtárban a kastély tervezéséhez felhasznált korabeli angol mintakönyveket és az eredeti tervrajzok másolatait lapozgathatjuk, illetve egy applikáció segítségével magunk is „megépíthetjük” a nekünk tetsző kastélyt a megadott elemekből.
• A gyermek látogatókat korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja, a gyermekcsoportok részére jól felszerelt múzeumpedagógiai tér és foglalkozások állnak rendelkezésre.
• Az óratorony a kastélyban vásárolt belépőjeggyel látogatható. (megfelelő időjárási körülmények között, saját felelőségre)
A kertben található kronoszkóp eszköz segítségével pedig „beleláthatunk” az archív fotók alapján megelevenedő századfordulós szobák világába is.
• A látogatást visual guide eszköz is segíti, bérelhető tableteken, illetve a látogató telefonjára letölthető változatban. Ezeken – a kiállításban egyébként nem elérhető – plusz érdekességeket, virtuális időutazást, audio guide funkciót találhat a látogató.

Látnivalók a környéken
 • Zichy-kastély, Várpalota

 • Kisfaludy-kilátó, Balatonakarattya
 • Pincesor a löszfalban, Balatonfőkajár

 • Zichy-kastély parkja, Soponya

 • Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet (Duna-Ipoly Nemzeti Park)

 • Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

 • Festetics-kastély, Dég

 • Cziráky-kastély , Lovasberény

 • Csókakő

 • Arborétum, Zirc

 • Ciszterci Apátság, Egyháztörténeti kiállítás, Zirc

 • Cseszneki vár

 

Rendezvény helyszínfoglalás
Kastélytörténet

Az 1738-ban grófi rangra emelt Schmidegg család 1736-ban szerezte meg a sárladányi uradalmat és ekkor építette fel a jelenlegi kastély előzményeként a barokk udvarházát, amely 1738-ban már állt. A birtokot és lakhelyüket 1851-ben adták el gróf Nádasdy Lipótnak (1802–1873), aki birtokai központját a Vas vármegyei Felsőlendváról Fejér vármegyébe, az 1859-től Nádasdladánynak hívott településre kívánta áthelyezni. A kis kastélytól északra ekkor már tájképi kert terült el, és létezett a későbbi konyhakert alapja, az épület főhomlokzata előtti növényágyás, a magtár, valamint a kulcsárság épületének előzménye.

 

A birtokszerző fia, Nádasdy Ferenc (1842–1907) és felesége, gróf Zichy Ilona (1849–1873) megbízásából dolgozó Linzbauer István tervei alapján új, historizáló, neogótikus, angol Tudor-stílusú kastély épült fel 1873 és 1876 között a korábbi barokk épület főszárnnyal történő L alakú kibővítésével. Az új főszárny földszintjén a társasági terek, emeletén családi és személyzeti szobák sorakoztak, a régi épület környékét feltöltötték, és a földszintessé alakított szárnyban a vendégek és személyzeti tagok szobáit alakították ki. Az ifjú grófnő váratlan halála miatt már nem érte meg a kastély elkészültét. Az épület legdíszesebb belső tereit, historizáló kastélyépítészetünk remekműveit, az ősök csarnokát, a könyvtárat és a kápolnát pedig Hauszmann Alajos tervezte Linzbauer halálát követően.

 

Sisa József kutatásai nyomán ismert, hogy Nádasdy három fő tematika köré tervezte az épület külső és belső megjelenését. A Nádasdy família ősi dicsősége volt az első. A család őseire, hőseire utaló címerek több helyen megjelentek a mozgalmas, aszimmetrikus homlokzaton, de szintén őket ábrázolták az előcsarnok szobrai és természetesen az ősök csarnokának portréi. Emellett a két további témakör a gróf ifjan elhunyt felesége tiszteletének, kultuszának, illetve a vadásztársadalom egyik legtekintélyesebb tagjaként a birtokos vadászati relikviáinak, trófeáinak és a lovak iránti rajongásának bemutatása volt.
Habár a kastély berendezése és hangulata a múltat idézte, ezzel együtt a korszak legmodernebb technikai eszközeit építették be a lakók kényelmének biztosítása érdekében.

 

A 19. század végére ez az épület és környezete vált a korábban jóval nagyobb létszámú Nádasdy família uradalmainak központjává, legfőbb vidéki otthonává, ipar- és képzőművészeti gyűjteményeik, illetve könyvtáruk őrzőhelyévé, kiváló ménesük elsőszámú bázisává. A II. világháborús évekig elsőként az építtető fia, Tamás (1870–1915) és családja, majd annak legidősebb fia, Ferenc (1907–1944) és hozzátartozói éltek a kastélyban.