Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Keszthely, Festetics-kastély

A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt.

Kapcsolat

Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.

Csoport bejelentkezés: csoportbejelentes.keszthely@nofnkft.hu
Telefon: +36 83 312 191

Programokkal kapcsolatban: +36 20 325 0260

Bővebb információért kérjük látogassa meg a kastély weboldalát!

NYITVATARTÁS

Tavasz
március 1 – május 31.
kedd – vasárnap 10.00 – 17.00

 

Nyár
június 1 – június 30.
hétfő – vasárnap 10.00 – 17.00

július 01 – augusztus 31.
hétfő – vasárnap 10.00 – 18.00

 

Ősz
szeptember 1 – november 30.
kedd – vasárnap 10.00 – 17.00

 

Tél
december 1 – február 28.
kedd – vasárnap 10.00 – 17.00

Kastély + 1 kiállítás

Felnőtt jegy: 4 600 Ft 

Diákjegy (6-26 év között): 2 300 Ft

Felnőtt (62 év felett): 2 300 Ft

 

Kastély + 5 kiállítás

Felnőtt jegy: 7 500 Ft 

Diákjegy (6-26 év között): 3 750 Ft

Felnőtt (62 év felett): 3 750 Ft

 

1 Kiállítás (a kastély kivételével)

Felnőtt jegy: 2 500 Ft 

Diákjegy (6-26 év között): 1 250 Ft

Felnőtt (62 év felett): 1 250 Ft

 

1+1 Kiállítás (a kastély kivételével)

Felnőtt jegy: 3 800 Ft 

Diákjegy (6-26 év között): 1 900 Ft

Felnőtt (62 év felett): 1 900 Ft

 

Rendezvények alkalmával a feltüntetett jegyárak módosításának jogát fenntartjuk.

 

DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK

  • 6 év alatti gyermek
  • 70. életévét betöltött látogató
  • Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője
  • Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató
  • Közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal
  • Minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni!

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az eddig ingyenes belépést biztosító újságírói igazolvány elfogadása megszűnt. A létesítménybe ingyenesen kizárólag az az újságíró léphet be, aki előzetesen bejelentkezett és engedélyt kapott interjú vagy forgatás készítésére.

 

A hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben:

194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

 

A kedvezményeket az EGT tagországok állampolgárai vehetik igénybe.

 

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

 

KIÁLLÍTÁS

FŐÚRI ENTERIŐRKIÁLLÍTÁS

A kastély több mint húsz termét magába foglaló enteriőrkiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát tárják a látogatók elé. A Festetics család által 1745 és 1887 között több építési periódusban emelt kastély épületének és egykori berendezési tárgyainak bemutatása azért lehetséges, mert a többi magyar kastélyhoz viszonyítva mindezek nagymértékben eredeti formájukban maradtak fenn.


HINTÓKIÁLLÍTÁS

A hintókiállítás a 18–19. század főúri életformájához kapcsolódó lóvontatású járművek világába kalauzolja a látogatókat. A kocsik, hintók és lovas szánok mellett a kiállítás anyagát színesítik a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékek, illetve képzőművészeti alkotások is.


VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS

A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.


TÖRTÉNELMI MODELLVASÚT-KIÁLLÍTÁS

A történelmi modellvasút-kiállítás az egyik legnagyobb Európában. A 19–21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.


FŐÚRI UTAZÁSOK, ÚTI KALANDOK KIÁLLÍTÁS

A Főúri utazások, úti kalandok című kiállítás az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja a látogatók elé. Bemutatja a 19. századi és a 20. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat.


PÁLMAHÁZ ÉS MADÁRPARK

A pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi. A pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark együttese övezi. A madárpark több földrész különleges madárfajainak ad otthont.

 

"fejőház" - a történelmi játszóház

2023. decemberében nyitotta meg kapuit az a történelmi játszóház, amelyet az egykori Festetics-uradalom fejőházában alakítottunk ki, Európiai Uniós támogatásnak köszönhetően. A Bécsi kapu utcában lévő épület nemcsak a történelem őrzője, hanem valódi élménypark is, modern és izgalmas játékokkal. Jól példázza az, hogyan válik a múlt értéke a ma kincsévé.

 

A déli szárnyban két terem ad otthont a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, ahová az óvodás, iskolás csoportokat várjuk. Három helyiségben látható az „Ilyenek a tehenek” című kiállítás, itt a szarvasmarhákról, illetve a tejről és a tejtermékekről kaphatnak a gyerekek ismereteket, játékos formában. A fő attrakció a 202 négyzetméteres játszóház, amely a Festetics-történelmet idézi meg, külön fiúknak és lányoknak szánt szobákkal. A főúri család hajóépítő múltjára utal a játszóházban elhelyezett hajó, csúszdával, mászókával és rajzasztallal.

 

Története:

A kastély ma leginkább Fejőház néven ismert tehénistállója Festetics II. Tasziló idején épült, 1889-ben. A Fejőház a parknak a kastélytól legtávolabb eső sarkában épült fel, telke a parkon kívül áll. Az eredeti tervrajzok szerint 24 fejőstehén, 10 egyéves borjú és 11 szopós borjú elhelyezésére tervezték. Az istállókat gazdasági helyiségek egészítették ki: takarmánykamra, tejkamra és hűkőkamra, valamint konyha és cselédszobák vették körül. A birtokon éltek a fejőlányok, akik különböző tejtermékeket is készítettek, amelyeket a Festeticsek konyhája használt fel. A történelmi emlékek szerint ide Mary Hamilton is gyakran kijárt kóstolni, a gyerekekkel együtt. Az épület bejárata egy szalonba vezetett, amelyet egy zsiliphelyiség választott el az istállóktól, biztosítva a szagmentességet. Az alaprajzon a „grófné szalonjaként” megnevezett szoba mutatja, hogy a Fejőháznak nemcsak gazdasági szerepe volt, hanem reprezentációs célokat is szolgált: díszes kivitelű kerti pavilonként pihenőhelyet nyújtott a parkban sétálók számára. Ezzel a keszthelyi Schweizerei („svájczi tehén-istálló”) a tájkertekre jellemző idealizált majorságok sorába illeszkedik, és a dégi Festetics-ág megbízásából felépített Hollandi-házzal együtt a műfaj legfontosabb fennmaradt magyarországi képviselője.

történet

A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya.

Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették.

Parkja természetvédelmi terület. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. Több százéves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok, kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület.