Dég - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

FESTETICS-KASTÉLY

DÉG

Kedves látogatóink!

A kastély csak előre bejelentkezéssel látogatható.

Időpontfoglalás személyesen, illetve a kastély weboldalán lehetséges: 

A dégi Festetics-kastély hazánk legkorábbi klasszicista rezidenciája. Festetics Antal a kastély és a park építtetője. Az építés 1802-ben kezdődött, majd a botanikával foglalkozó Festetics család kialakította Magyarország legnagyobb angolparkját. A két portikusszal díszitett főépület a budapesti Nemzeti Múzeumra emlékeztet – ez nem véletlen, hiszen mindkettőt Pollack Mihály tervezte.

A kastélyt Magyarország legnagyobb angolparkja öleli körül, melyben különleges ősi fák és növényritkaságok találhatóak, és akkora, mint a New York-i Central Park. A mesébe illő németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi ház – melyet 1891-ben emeltek – a Park tó szigetén áll. A látogatók számára az átjutást egy hosszú fehér híd segíti.

A kastély belső terében egy impozáns díszterem fogadja a vendégeket, ahol esküvői szertartás, céges rendezvények, konferenciák és egyéb családi események is megtarthatók.

A Budapesttől való egy órányi távolság, a kastély és a park különleges szépsége a helyszínt egyaránt alkalmassá teszik magán és céges rendezvények lebonyolítására is.

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu

 

Kapcsolat

Cím: 8135, Dég, Hunyadi utca 11.

E-mail: degikastely@nofnkft.hu

Telefon: +36 70 951 7180

 

Bővebb információért kérjük látogassa meg a kastély weboldalát:

NYITVATARTÁS

Nyári nyitvatartás

 

április 01. – október 31.

kedd – vasárnap

10.00-18.00

 

 

Téli nyitvatartás

 

november 01.- március 31.

kedd – vasárnap

10.00-17.00

 

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

 

Előjegyzés szükséges. Időpontfoglalás a degikastely@nofnkft.hu e-mail címen, online foglalási rendszerben a kastély weboldalán valamint a helyszínen lehetséges.

JEGYÁRAK

Felnőtt jegy: 3 000 Ft/fő

 

Helyi lakosoknak: 1000 Ft (lakcímkártyával igazolandó)

 

Kedvezményes jegy: 1 500 Ft/fő

6-26 év közötti fiatal
érvényes diákigazolvánnyal rendelkező
62. életévét betöltött látogató

 

Családi jegy: 6 000 Ft/család

1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig

 

Csoportos jegy (tárlatvezetés nélkül): 2 400 Ft/fő

minimum 15 fő esetén
Csoportos látogatás esetén, kérjük, előzetesen egyeztessen a megadott elérhetőségeken.

 

Park jegy: 1 000 Ft/fő

A kedvezmények a dégi parkjegyre nem vehetők igénybe, kivétel helyi lakosoknak: (lakcímkártyával ingyenesen látogatható) és a 14 év aluli gyermekeknek.

 

DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK

6 év alatti gyermek

70. életévét betöltött látogató

Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője

Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató

Közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal

Minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az eddig ingyenes belépést biztosító újságírói igazolvány elfogadása megszűnt. A létesítménybe ingyenesen kizárólag az az újságíró léphet be, aki előzetesen bejelentkezett és engedélyt kapott interjú vagy forgatás készítésére.

A hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben:

194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

A kedvezményeket az EGT tagországok állampolgárai vehetik igénybe.

 

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

KAJLA KEDVEZMÉNY

 

Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled! Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!

KIállitás

A földszinti termekben megelevenedik a Festetics család sokszínű története, történelmi szerepvállalása, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A könyvtárhelyiség szekrényeibe számos eredeti példány is visszakerült.

Az emeleti helyiségekben szabadkőműves kiállítás került berendezésre, ahol a látogatók különböző interaktív eszközök segítségével és alkalmazásával a korabeli mozgalom egy beavatási ceremóniáján vehetnek részt.

A Kastélyépület, a park bejárata és a parkolók közelében várja a látogatókat, turistafogadó, kiszolgáló funkciókkal és önálló kiállításokkal.

 

Szabadkőműves kiállítás

A kastély több szálon köthető a szabadkőműves mozgalomhoz: itt őrizték a hazai szabadkőművesek azóta elpusztult titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt. Az emeleten interaktív beavatási szertartás, vizuális és audió effektekkel látható. A kiállítási koncepció magáról a szabadkőműves mozgalomról ad teljes képet, bemutatva az angliai kezdeteket, a szabadkőművesség különböző jellegzetességeit Európa és a világ egyes részein.

Kastélytörténet, Festetics családtörténet, valamint a dégi főúri élet bemutatása

A kiállítás keretében megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbija, szórakozási, sportolási szokásai.

 

Hollandi ház

A kastélyparkot övező Szerpentin-tó egyik szigetén álló Hollandi-ház a kastélyegyüttes ikonikus épülete. A fejlesztést követően visszaidézésre került az eredeti, sajátos rendeltetése (földszinten tehenek, emeleten tüdőbeteg grófnő gyógyult az ammóniagőzben).

 

Kastélypark

Botanika tematika került feldolgozásra, a látogatok megtekinthetik az eredeti állapotába visszaállított egykori kavicspartert, a lugast és a teniszpályát.

A parkban további korabeli sportfelszerelések és eszközök kipróbálására van lehetőség (akár korabeli öltözetben is) a Festeticsek egykori aktív sportéletének (pl. futball, tenisz, stb.) megidézésére.

történet

Az 1800-as évek elején fogott bele Festetics Antal a dégi birtok fejlesztésébe, és a kastély építésébe. Jó ízlését, igényességét és persze gazdagságát tükrözi, ahogyan a birtokközponttá tett dégi területet kezelte. Az apjától „örökölt” mérnökre, Kováts Ferencre bízta a mintagazdaságok és az azokat összekötő úthálózat tervezését, amelynek egyik leglátványosabb eleme a Veszprém felől érkező postaút volt: a 12 km-es, egyenes út tengelyének végén magasodott a kastély, amelyet az érkezők már messziről megcsodálhattak. A nyári rezidenciának használt épület tervezését Festetics Antal a pályája elején álló, de már nem ismeretlen Pollack Mihályra bízta. A bécsi születésű, építész családból származó Pollack a 18-19. század fordulóján telepedett le Pesten, és hamar jelentős szereplője lett a rohamosan fejlődő város építkezéseit felügyelő bizottságnak. A Festetics család korábban már a józsefvárosi villa tervezését is rá bízta, majd Dég után is dolgoztattak vele: másik fővárosi rezidenciájukat, a lipótvárosi Festetics-palotát is Pollack tervezte.

 

A Dégen felépült kastély építtetője szándéka szerint kora legnagyobb és legkorszerűbb birtokközpontja kellett legyen. Pollack egy egyemeletes, alagsoros, U alakú épületet tervezett, amely hazánk egyik legkorábbi klasszicista műremeke lett. Az épület mindkét oldalán dór oszlopok tartotta portikusz emelkedik ki a homlokzat síkjából. A szokástól eltérően a két mellékszárny által bezárt északnyugati főbejárat felőli a kisebb, míg a privát terek felőli oldalon található a látványosabb oszlopsor. Ez utóbbi, a kert felé nyitott homlokzat elé széles, hat oszlopos portikuszt tervezett Pollack, ami az építész későbbi főművének, a Nemzeti Múzeum előképének is tekinthető. Itt azonban a lenyűgöző látványt a lehető legtisztább, letisztult eszközökkel valósította meg. Az antik templomok építészetéből átvett elemeket nem díszítette túl: az oszlopok közül is a legkevésbé díszes dórra esett a választása, míg a gyakran domborművel díszített timpanont üresen hagyta.

 

A szimmetrikus, szabályos geometriai elemekkel operáló klasszicista épületnek van azonban néhány érdekessége, rendhagyó megoldása. A monumentális hátsó fronttól a megszokott lépcsősorral ellentétben Dégen kavicsos rámpa vezet a parkba, térben is jobban összekapcsolva az épületet a kerttel. A másik feltűnő eltérés, hogy az ovális alaprajzú, félköríves fülkékkel bővített díszterem nem a kastély középtengelyében, hanem a nyugati oldalrizalitban, a mintegy harminc méteren át vezető teremsor végén található. A másik szárnyban, mintegy tükörképként, található egy kisebb ovális szoba, amelyben a legenda szerint Festetics Antal a betiltott szabadkőműves mozgalom fontos iratait tartotta.

 

Az építkezés 1802 körül kezdődhetett, 1812-ben már állt az épület, ekkor építették a kastélypark felé nyíló oszlopsort is. Az épület földszintjén a társasági élet színterei, a reprezentációs terek és a család tagjainak lakosztályai sorakoztak, az emeleten pedig elsősorban a gyerekszobák, hosszabb ideig itt időző rokonok lakosztályai, valamint vendégszobák kaptak helyet. Az alagsor a kiszolgáló személyzet munka- és lakóhelye volt. A kastéllyal egy időben kezdték kialakítani a hatalmas angolparkot is, amely a környező épületegyüttessel együtt egy gondosan megtervezett, tudatos koncepció eredménye. A kert ma legismertebb épületét, a Hollandi-házat a 19. század végén Festetics Pál építette, míg a szivattyúház, az antik forrás, a rózsaliget és a kőkert a dégi kastély utolsó urának, Festetics Sándornak (1882-1956) köszönhetőek.

 

A család 1815-ben már be is költözhetett az új, késő tavasztól kora őszig használt család rezidenciába, ami négy generáción át, több mint száz éven keresztül szolgálta a Festetics családot.