A komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria ünnepélyes átadása - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

A komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria ünnepélyes átadása

2023.08.23.

A komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria teljeskörű rekonstrukcióját követően hamarosan megnyitja kapuját a három éven át tartó felújítási munkálatokat követően. “A komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1-15-2016-00023) 657,25 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és 50 millió forint hazai forrásból valósult meg. A beruházásnak köszönhetően teljesen megújult a kúria. Kelényi György a NÖF Nonprofit Kft. Projektfejlesztési és Fenntartási igazgatója ünnepélyes keretek közt adta át a létesítményt.

 

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül országosan összesen 18 kastély és 12 vár újul meg, köztük a 19. század első évtizedeiben épült késő barokk, klasszicizáló stílusú, komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria, amely a hazai köznemesi építészet kiemelkedő emléke.

Az államosítás és a természeti katasztrófák következtében leromlott állapotú épületet és környezetét a mostani felújítás után ismét eredeti formájában tekinthetjük meg. A kiállítás segítségével átfogó képet kaphatunk egy jómódú, Szamos mentén élő köznemesi család mindennapjairól.

A kúria egykoron egy nyüzsgő birtok központja volt, a földesúr és családjának otthona, a vármegyei társasági élet színtere. A Régi históriák a tekintetes urakról című tematikus kiállításban korabeli műtárgyak, különböző infógrafikai tartalmak és interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg a vidéki köznemesi életmód jellemzőit, az egykori építkezés egyes folyamatait. A kúria udvarán a majorságban folyó munkáról, az udvarház és az uradalmi cselédek mindennapjairól és az ott élő állatokról, istállókról kapunk ízelítőt. Az épületbe belépve egy ovális alakú, kupolás előtérbe érkezünk, ahonnan a kúria szobáit végigjárva bepillantást nyerhetünk abba, hogyan élhettek elődeink kétszáz évvel ezelőtt a hazánkban oly jellemző vidéki, köznemesi kúriákban.

Az ünnepélyes átadón Kelényi György a NÖF Nonprofit Kft. Projektfejlesztési és Fenntartási igazgatója kifejtette:

 

„A fejlesztés különlegességét, egyben fő indokát az adta, hogy míg az országban látogatható kastélyok, kúriák leginkább a főnemesi családok kiemelkedő szereplőihez vagy egyes nemesi családok, ismertebb személyek történetéhez kapcsolódnak, addig a Becsky–Kossuth-kúriába ellátogatva egyedülálló módon mutatkozik be a köznemesi réteg mindennapi életmódja.” – hangsúlyozta Kelényi György igazgató az ünnepi esemény keretében.

 

Az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetően a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában született újjá a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria épülete 2020 és 2023 között. “A komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1-15-2016-00023) 657,25 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és 50 millió forint hazai forrásból valósult meg.