Ozora - Pipo-várkastély - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Ozora, Pipo-várkastély

 Lépjen be Ozorai Pipo várkastélyába, ahol átélheti a reneszánsz udvarok hangulatát! Vadszőlővel befuttatott belső udvar, életnagyságú lovaskatona szobor, díszes trónterem, reneszánsz konyha, fegyvergyűjtemény vezeti el a látogatót a lovagok korába.

A várkastélyban 5 vendégszoba áll az Ozorára látogatók rendelkezésére, érdemes innen indulva felfedezni a környéket is.

 

Szobafoglalás: pipovarkastely@nofnkft.hu

 

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu

helyszínleírás

Reneszánsz hangulatot idéz az Ozorán álló várkastély, amit a firenzei kereskedőcsalád sarja Filippo Scolari, vagy ahogy Magyarországon nevezték, Ozorai Pipo építtetett. A kívülről puritán épület hajdan szabályos négyzet alakú alaprajzával, reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. A felújított reneszánsz várkastélyban minden évszakban színes programok és élmények sora várja az ide látogatót. Bebarangolható a belső udvar és az emeleti történeti termek, ahol Pipo hitvesének hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő, valamint a vár felszentelt kápolnája is látható. Megtekinthető a fegyvergyűjtemény, a gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával és a XVII. századi főúri konyha. A földszinti helyiségekben különleges vártörténeti kiállítás, 3D filmvetítés és az ásatások során előkerült eredeti régészeti leletek bemutatása mind abban segítenek, hogy a látogató egy dicsőséges letűnt korban érezhesse magát. A várkastélyban öt vendégszoba foglalható. Az ódon falak között valóságos várkapitánynak érezheti magát a szállóvendég és a látogató.

Kapcsolat

Cím: 7086 Ozora, Várhegy utca 1.
Telefon: +36/74/498-652
E-mail: pipovarkastely@nofnkft.hu

 

Bővebb információért kérjük látogassa meg a vár weboldalát:

 
nyitvatartás

Tavaszinyári nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00 (Hétfő: zárva)

Őszi téli nyitva tartás: kedd-vasárnap 9.00-17.00 (Hétfő: zárva)

jegyárak

Felnőtt jegy:

– Várkastély jegy      2 900 Ft

– Ozora Illyés Gyula szemével kiállítás        400 Ft

 

Kedvezményes jegy:

(6-26 év közötti fiatal, 62. életévét betöltött látogató,

minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő)

– Várkastély jegy      1 450 Ft

– Ozora Illyés Gyula szemével kiállítás        250 Ft

 

Csoportos jegy: érdeklődés az alábbi elérhetőségen: rendezveny@nofnkft.hu  min. 15 fő esetén

Helyi lakos: lakcímkártyával    1000 Ft

Rendezvények alkalmával a feltüntetett jegyárak módosításának jogát fenntartjuk.

DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK

  • 6 év alatti gyermek
  • 70. életévét betöltött látogató
  • fogyatékkal élő és 1 fő kísérője
  • miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató
  • közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal
  • minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az eddig ingyenes belépést biztosító újságírói igazolvány elfogadása megszűnt. A létesítménybe ingyenesen kizárólag az az újságíró léphet be, aki előzetesen bejelentkezett és engedélyt kapott interjú vagy forgatás készítésére.

A hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben:

194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

A kedvezményeket az EGT tagországok állampolgárai vehetik igénybe.

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.

 

OTP, K&H és MKB Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-Kártya) elfogadóhely! 

 

KAJLA KEDVEZMÉNY

 

Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled! Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!

kiállítás

Állandó kiállítás:

Fegyvergyűjtemény, 3D filmvetítés

Napjainkban a várkastély élményházként működik. Bebarangolható a belső udvar és az emeleti történeti termek, ahol Pipo hitvesének a hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő és a vár felszentelt kápolnája látható. 

 

Megtekinthető a fegyvergyűjtemény gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával és a XVII. századi főúri konyha.

A földszinti helyiségekben különleges vártörténeti kiállítás várja a látogatókat 3D filmvetítéssel és többek között az ásatások során előkerült eredeti régészeti leletek bemutatásával.

 

Milyen ember lehetett Ozorai Pipo? Hogy teltek a várban a mindennapok? Milyen volt az itt élő török várkatonaság élete? Hogyan lett a várból barokk kastély, majd uradalmi magtár és börtön?

Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a várkastély öt évszázados történetét bemutató vártörténeti kiállítás régészeti feltárások és műemléki kutatások során előkerült gazdag leletanyag segítségével.

 

látnivalók a környéken

– Dég, Festetics-kastély

– Simontornyai Vár
– Aranyponty Halászati Múzeum

 

rendezvény helyszínfoglalás

A várkastély belső udvara ideális helyszín esküvői rendezvények számára. A várudvar alkalmas 200 főig állófogadások, 90 főig pedig ültetett fogadások megrendezésére. Az esküvői egyházi szertartásra a vár kápolnája áll rendelkezésre.

 

A vár udvara mellett a várpince is kitűnően alkalmas különböző céges fogadások, családi rendezvények, osztálytalálkozók lebonyolítására.

rendezveny@nofnkft.hu

 

történet

A reneszánsz hangulatát idézi a Tolna megyei Ozora várkastélya, amelyet a firenzei kereskedőcsalád sarja Filippo Scolari (1369–1426), ahogy Magyarországon nevezték, Ozorai Pipo építtetett.

 

Zsigmond király híres törökverő lovagját, a magyarok által Ozorai Pipoként emlegetett férfiút a szerelem láncolta Ozorához. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen.

A várkastélyt Ozorai Pipo 1416-ban kezdte el építtetni, gótikus stílusban. A várkastély szabályos négyzet alaprajzú. Hajdan reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. A palotaépületet kívülről szabályos elrendezésű várfal övezte, amelynek négy sarkát kerek tornyok erősítették. A várárokba a közeli Sió vizét vezették. A Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem hasonlított a korabeli várakra. Díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett. Építésekor mintául szolgálhattak a vidéki főúri székhelyek, a többi között Nagy Lajos király diósgyőri és zólyomi vadászkastélya. 1423-ra a vár már minden bizonnyal állt, mivel a krónikák szerint Pipó itt fogadta és látta vendégül Zsigmond királyt.

 

Pipo halála után, 1426-tól özvegye, Borbála asszony lett a várkastély birtokosa, aki 1438-ban kelt végrendeletével a várkastély tulajdonjogát Hédervári Lőrinc nádorra hagyta, s így a jeles bárói család egy évszázadig birtokolta.

 

A vár első jelentős ostromára 1491-ben, a Mátyás halála utáni anarchikus időkben került sor. Ekkor Habsburg Miksa foglalta el rövid időre. Vélhetően 1510-ben kezdődött meg reneszánsz stílusban történő átépítése, amely során bábos korláttal szegélyezett folyosóvá építették át az udvari loggiát, az ablakok kereteit pedig reneszánsz faragványokra cserélték. A boltozatokat több helyen díszes famennyezetekkel váltották fel. Ezekkel az átalakításokkal vált Filippo Scolari várkastélya reneszánsz rezidenciává.

 

A Hédervári család kihalása után, 1537-ben Török Bálint kezére került a vár, aki újjáépíttette. 1545-ben a budai pasa csapatai foglalták el, majd rövid megszakítással 140 évig török kézen volt. 1686-ban kemény ostrom után szabadították fel a várat, ám ekkorra már csak három oldala állt, a negyediket az ágyúgolyók ledöntötték.

A 17. század elejétől az Esterházyak dél-dunántúli birtokaihoz tartozott Ozora, a 18. század elején pedig megkezdődött az ozorai uradalom újjászervezése. 1727 és 1733 között helyreállították a romos középkori várat, és kastélyszerű hivatali, tiszttartói központot alakítottak ki belőle. A külső várfalakat lebontották, a leomlott délnyugati szárnyból csak a földszintet építették újjá, közepére kőkeretes barokk kaput állítottak.

 

Kívülről puritán kialakítású, belső tereit igényesen alakították ki, erről tanúskodik a megmaradt stukkódíszítés és a rokokó falfestés töredékei is. Gyökeres változtatást eredményezett az 1800-as évek elején történt újabb átépítés, amikor az U alakú kastélyt magtárrá alakították.

Napjainkban az ozorai várkastély a reneszánsz korszakot idézi: helyreállított és rekonstruált reneszánsz kőfaragványok díszítik belső udvarát és emeleti folyosójátt. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2007 nyarán múzeumként nyitotta meg a várkastélyt a nagyközönség előtt, ahol többek között megtekinthető Pipo hitvesének, Borbálának hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és a reneszánsz ebédlő.

 

Felszentelt kápolnájában őrzik Szent György csontereklyéjét. Az emeleti termekben Ozorai Pipo életén keresztül elevenedik meg Zsigmond király korának lovagi kultúrája. Megtekinthető az egyedi fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, Pipo rekonstruált páncélzata, a középkori enteriőrök sora és számos vadtrófea is. A várkastélyban ezen kívül 15. századi élményház és egy reneszánsz konyha kínál tartalmas időtöltést a látogatók számára.